Najväčšou prekážkou pre Slovensko v európskom jadre je Robert Fico. Ja byť Nemcom, tak to Slovensko vyškrtnem, hovorí Matovič

    0
    Veronika Remišová a Igor Matovič z hnutia OĽaNO (Autor: ReproFoto: Facebook/OĽaNO)

    V prvej výzve na prerozdeľovanie európskych peňazí, ktorá je terčom opozičnej kritiky, ide o 300 miliónov eur, ale to je len polovica z celkového balíčka určeného na vedu a výskum. Z neho sa však podľa Veroniky Remišovej (OĽaNO) dostane len zlomok na vedecké a výskumné účely. Smutným paradoxom je podľa poslankyne to, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa tvári ako keby nič, keď by mal vyvodiť zodpovednosť.

    Zodpovednosť bola vyvodená až dnes. Minister školstva Peter Plavčan o kreslo prišiel, aj keď podľa vlastných slov o tom nerozhodoval on, či ostane, alebo odíde. Premiér chce teraz od šéfa SNS Andreja Danka, ktorá Plavčana nominovala, počuť nové meno budúceho ministra školstva.

    Okrem horúcej kauzy na ministerstve školstva, v ktorej ide o stovky miliónov eur, sa Veronika Remišová a Igor Matovič vyjadrili najmä k včerajšiemu vystúpeniu premiéra Roberta Fica na úplne inú tému. Predseda vlády totiž znova zopakoval, že Slovensko by malo byť súčasťou jadra Európskej únie, „pretože ak vypadneme z tejto hry, tak automaticky vypadávame zo všetkých našich diskusií, že môžeme byť niekedy v jadre“. Navyše v reakcii na dianie okolo eurofondov povedal, že iná alternatíva voči tejto vláde neexistuje. Ficovo utorkové stanovisko sme priniesli TU. Podľa lídrov OĽaNO nemôže EÚ slúžiť na zakrývanie korupcie.

    Jadro EÚ ako zásterka?

    Vyjadrenia premiéra o neexistujúcej alternatíve voči vláde a o Slovensku v jadre EÚ však považujú členovia hnutia OĽaNO za snahy odvrátiť pozornosť od toho, čo sa deje pri prerozdeľovaní eurofondov na ministerstve školstva, ktoré riadi nominant Slovenskej národnej strany. Matovič pritom sľubuje, že ak sa jeho hnutie dostane niekedy do vlády, bude robiť všetko pre to, aby sme v tomto európskom jadre zostali.

    „Urobíme všetko preto, aby Slovensko bolo v prvej lige tak, ako aj dnes v prvej lige je. Za najväčšie ohrozenie toho, aby Slovensko v prvej lige zostalo, považujeme správanie Roberta Fica, keď kryje zlodejiny Andreja Danka a jeho strany SNS pri rozkrádaní eurofondov,“ vyhlásil v úvode tlačovky Matovič. Líder Obyčajných ľudí (OĽaNO) síce na rokovania parlamentu už nechodí pre nezhody s predsedom národnej rady Andrejom Dankom (SNS), ale napriek tomu je stále politicky aktívny.

    Matovič varuje, že ekonomicky silnejšie krajiny EÚ, akou je napríklad Nemecko, nebudú mať záujem spolupracovať so Slovenskom, ak sa potvrdia podozrenia opozície, že eurofondy boli vo väčšine prípadov prerozdelené firmám, ktoré s vedou a výskumom nemali veľa spoločného.

    Podľa opozičného politika a lídra OĽaNO mal Fico buchnúť po stole a povedať svojmu koaličnému partnerovi zo SNS, ´Danko, stačilo, si síce žiak Jána Slotu, ale to ťa neoprávňuje, aby si kradol to, čo patrí nám všetkým´.

    „Opakujem, že najväčším ohrozením našej integrácie alebo udržania sa v prvej lige je nezodpovedné správanie sa Roberta Fica, keď nedokáže chlapsky vyvodiť zodpovednosť voči Andrejovi Dankovi a klepnúť mu po prstoch,“ zopakoval Matovič.

    Predčasné voľby

    Na otázku k postoju OĽaNO k predčasným parlamentným voľbám odpovedala najskôr Veronika Remišová, podľa ktorej by bolo pre Slovensko najlepšie, keby tu vládla iná a zodpovedná alternatíva. Poslankyňa pripomína, že počas riešenia škandálu s eurofondmi na vedu a výskum sa ukázali aj ďalšie zaujímavé veci.

    „Strana Smer so stranou SNS sa dohadovali, kto vlastne kradne tie eurofondy viac, takže je celkom možné, že odvolanie ministra Plavčana nebude stačiť,“ odpovedala Remišová na otázku, či je v hre aj snaha o vyslovenie nedôvery vláde.

    Členovia opozičného hnutia varujú, že tu nejde už len o 600 miliónov eur na vedu a výskum, ale o celý balíček eurofondov v hodnote 15 miliárd eur, ktorý máme k dispozícii na čerpanie do roku 2020. „SNS, Smer a Most-Híd majú za nasledujúce tri roky spravodlivo rozdeliť a použiť eurofondy za 15 miliárd eur, to je viac ako 400 miliónov eur každý jeden mesiac,“ hovorí Matovič.

    „Keď boli schopní ukradnúť týchto prvých 600 (miliónov eur), tak vieme, ako sa to skončí ďalej, ak sa neprestavia a nezmenia podmienky tak, aby zlodeji nemohli kradnúť. Keď dnes sme svedkami, že sa tu handrkujú o hodnotách, ako by mali byť spory v politike, ale je to o tom, že to koryto je moje a ty si ma nedovoľ kritizovať za to, akým spôsobom a komu ja tieto peniaze nadelím,“ uviedol líder OĽaNO.

    Napriek tomu, že v uvedenej Matovičovej narážke nepadlo žiadne meno, je jasné, že ide o kritiku SNS, ktorá po vypovedaní koaličnej zmluvy požadovala, aby jej súčasťou bola klauzula, ktorá by bránila ministrom komentovať prácu svojich kolegov z iných rezortov.

    Zodpovednosť za kauzu prerozdeľovania eurofondov nesie podľa Remišovej a Matoviča predseda národnej rady a líder národniarov Andrej Danko (SNS). Robert Fico chce podľa Matoviča „ľuďom podsúvať falošnú ideu, že si musíme zakrývať oči pred zlodejinami Andreja Danka a Slotovej SNS iba preto, že by tu bola opozícia, ktorá by nás vytiahla z jadra EÚ“, ale to je vraj nezmysel, pretože opozičné OĽaNO na rozdiel od SaS nič také nechce. Spoluprácu so SNS v akejkoľvek vláde Matovič aj Remišová vylúčili.

    Poslankyňa pripustila, že aj jej domovská strana si želá, aby bolo Slovensko aj naďalej v takzvanom jadre EÚ, ale nie spôsobmi, akými to robí súčasná vláda. „Robert Fico vypúšťa dymovú clonu o takzvanom jadre. My hovoríme, že už desať rokov v jadre Európskej únie sme, sme v Schengene, sme eurozóne a garantujeme, že odtiaľ nechceme vystúpiť. Zároveň chceme byť konštruktívnym partnerom. To neznamená, že na všetko kývneme hlavou,“ vysvetlila postoj hnutia Remišová.

    Podľa OĽaNO existuje na Slovensku politická alternatíva súčasnej vláde, ktorá je rovnako pozitívne naklonená integrácii alebo zotrvaniu v jadre EÚ.

    Remišová má však jasno v tom, čo je momentálne prioritou OĽaNO a nie je to zotrvanie v jadre EÚ ani odvolanie premiéra. „Momentálne je najdôležitejšie vyriešiť súčasnú kauzu s eurofondmi. Žiaľ, vládna koalícia robí všetko preto, aby pozornosť odpútala. Či už je to koaličná kríza, handrkovanie sa o nové posty, nové kšefty. Nám ide o jedno. Je tu 600 miliónov eur určených na vedu a výskum a tie sa idú premrhať a vyhodiť do vzduchu. Čiže úprimne za seba hovorím, že jediný cieľ je zabezpečiť, aby sa dostalo 600 miliónov eur tam, kde ich Slovensko potrebuje,“ uzavrela Remišová.

    Matovič pripomenul, že zatiaľ sa nevie, kto bude rozhodovať o účasti jednotlivých členských štátov v takzvanom jadre EÚ. „Možno takto za dva roky budú ľudia v Nemecku v referende rozhodovať, či chcú, aby bolo Slovensko spolu s nimi súčasťou prvej ligy, ale keď im budeme dávať takýto príklad a tí ľudia budú v médiách čítať, že premiér posvätil kradnutie a naivne ešte povedal, že keď budeme kradnúť, vtedy budeme súčasťou jadra EÚ, tak ja byť Nemcom, tak to Slovensko vyškrtnem, že nechcem, aby bolo v jednom spoločnom priestore,“ vraví Matovič v úplnom závere tlačovky.

    Jasným odkazom OĽaNO zostáva, že podľa opozičnej strany je najväčšou prekážkou pri zotrvaní v jadre EÚ práve správanie sa premiéra Roberta Fica pri riešení kauzy s rozdeľovaním eurofondov na vedu a výskum, ktoré má pod palcom ministerstvo školstva ovládané nominantom SNS.

    - Reklama -