Najväčším nepriateľom je liberalizmus, hovorí bývalý “zelený baret” a odbojár Josef Mašín

    0
    Josef Mašín (Autor: bojovnici.cz)

    Čo je väčším nepriateľom euroatlantickej civilizácie, režim v Rusku alebo radikálny islamizmus, a prečo?

    Putinovo Rusko práve tak ako radikálny islamizmus sú nebezpečné pre západnú demokraciu. Obe nebezpečenstvá sú však na inej úrovni. Nemyslím si, že režim v Rusku je nepriateľom civilizácie. Putinovo Rusko je produkt, práve tak ako dnešná Česká republika, ktorý vznikol z trosiek rozpadu svetového komunizmu, keď sa bývalí komunisti cez noc stali kapitalistami. Korupcia a právny poriadok zostali, čo vyhovovalo a vyhovuje aj dnešnej vládnucej triede. Rusko samo má vážne vnútorné problémy s islamizmom. Dnešný problém s Ruskom je Putinov expanzionizmus.

    Najväčším nepriateľom euroatlantickej civilizácie je liberalizmus, ktorý sa hlavne v Európe vymkol racionálnemu mysleniu. Oba problémy sa musia riešiť! Z hľadiska akútneho “nebezpečenstva” je islamizmus tým väčším. Amerika, oslabená ôsmimi rokmi Obamovho prezidentovania, bez skutočných priateľov v Európe a s bezzubým NATO, sa musí rozhodnúť, ktorý skôr.

    Čo očakávate v tomto smere od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa?

    Dúfam, že splní všetko, čo sľúbil počas svojej volebnej kampane a prečo ho zvolili.

    Slúžili ste v americkej armáde pri zelených baretoch a predpokladám, že máte v armáde stále priateľov. Ako sa americkí veteráni a vojaci pozerajú na to, že USA nesú hlavnú ťarchu výdavkov NATO?

    Vážim si to, že som mal túto možnosť. Väčšina mojich priateľov z bývalých i dnešných vojenských kruhov zastáva stanovisko prezidenta Trumpa, že “sloboda nie je zadarmo” ani pre Európanov.

    Na druhej strane, nezapojili sa USA do niektorých konfliktov za Georga Busha či Baracka Obamu zbytočne alebo k neprospech veci?

    Čo sa týka Busha, úvaha šestnásť rokov po “World Trade Center” masakri a vtedy dostupnej úrovne znalosti okolností, nie je namieste. Priznávam, že Obamove riešenia problémov väčšinou minuli cieľ. Ospravedlňuje ho však jeho mladosť a množstvo ním nadobudnutých životných skúseností pred nástupom do úradu prezidenta USA. Nie je Obama nositeľom Nobelovej ceny za mier?

    Do akej miery je podľa vás Európska únia slabá a v čom je jej hlavný problém?

    Pôvodná myšlienka Európskej únie, hoci dobrá, sa v prevedení nepodarila. Rozšírenie pôvodného konceptu hospodárskej únie na úniu štátnu, bez priamej účasti voličov, kde rozhodnutia sú robené nikým nezvolenou Európskou komisiou, sa mi nezdá byť dobrá metóda. Peňažná únia a euro sú prospešné hlavne pre jej najsilnejšieho člena, Nemecko. Bez jednotného fiškálneho poriadku nemôže fungovať natrvalo. Európska centrálna banka a euro budú fungovať v prospech najbohatších členov, žijúcich prevažne z vývozu, len tak dlho, pokiaľ táto únia bude získavať nových členov na dolnom konci hospodárskej škály. Obdobnému systému sa v Amerike hovorí Ponziho schéma. Európsky súd je dobrý pre krajiny bývalého východného bloku ako Česká republika, kde je súčasný systém obrazom ich minulosti, ale nie pre krajiny s dlhou demokratickou tradíciou a príkladným právnym poriadkom ako napríklad Anglicko.

    V Českej republike budú dvoje voľby, najskôr voľby do snemovne a potom prezidentské. Už ste sa nad pohárom “škótskej” hypoteticky zamýšľali, koho by ste volili?

    Takáto úvaha je v mojom prípade skutočne hypotetická. Pri voľbách nepoznám podrobné kvalifikácie žiadneho z potenciálnych kandidátov. Pre mňa by bola rozhodujúca ich minulosť a otázka je, ako sa budú správať po nástupe do úradu.

    Rovnako ako Milan Kundera ste na Českú republiku zanevreli. Naozaj sa už nikdy nechcete pozrieť do “stovežatej”, na Šumavu a tak ďalej. Prečo nie?

    Neviem, čo Milan Kundera, jeden z tých, ktorý prispel k nastoleniu komunizmu v Československu, komunistický udavač, ktorý ušiel trestu – v súvislosti s ním sa naozaj nerád vidím. Na Českú republiku som nezanevrel! Je to krajina mojich rodičov, aj keď ani neviem, kde sú pochovaní. Odišiel som, aby som sa vrátil. Dúfam, že zmena k lepšiemu je možná, niekedy v budúcnosti?

    - Reklama -