Najväčšie nebezpečenstvo vidím v tom, že sa šírenie rasizmu a xenofóbie z virtuálneho priestoru prenáša aj do ulíc, hovorí Raši

    0
    Richard Raši (Autor: SITA)

    “Najväčšie nebezpečenstvo vidím v tom, že šírenie rasizmu, nacizmu, xenofóbie sa z virtuálneho priestoru prenáša aj do ulíc, obchodov, barov, do našich reálnych životov. Ak tomu nezabránime, to, čo príde o niekoľko rokov, bude hrôza. Keď sa toto šírenie nenávisti nezastaví, bude ťažké žiť kdekoľvek na svete,” uviedol Raši. 

    Vicepremiér je presvedčený, že napriek slobode prejavu nemožno akceptovať a tolerovať nenávistné vyjadrenia. “Ak niekto šíri rasistické, xenofóbne, nenávistné prejavy, keď sa niekto vyhráža smrťou inému len za to, že je iný, mal by byť potrestaný. Pokiaľ sa toto nezastaví, budeme mať problém,” doplnil.

    Opatrenia podľa Rašiho môžu byť na minimálne dvoch veľkých úrovniach. “Poskytovatelia služieb, ktorí na základe slov spojených so šírením nenávistných prejavov zablokujú diskusiu a prípadne aj zrušia profil daného užívateľa,” opísal. A tiež treba podľa neho tvrdo trestať šírenie nenávistných prejavov. Ľudia by sa zároveň podľa vicepremiéra mali učiť kriticky myslieť, tolerovať iný názor a odmietať diskrimináciu.

    Konferencia s názvom “Zastavme šírenie nenávisti na internete: úloha zákonodarcov v dobe internetových veľmocí” je výsledkom spolupráce medzi predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS) a jeho izraelským kolegom Yuli Y. Edelsteinom.

    - Reklama -