Najväčší problém Kaliňáka a Počiatka podľa Daniša? Nie je to to, čo urobili, ale…

    0
    Ján Počiatek (Autor: SITA)

    Podľa Daniša je totiž pravdepodobné, že ministri Kaliňák a Počiatek prižmúrili oči nad vážnosťou kauzy podvodu s DPH. Ako informoval týždenník Trend, zločinecká skupina Milana Chovanca mala štát na daniach obrať o približne 80 miliónov eur. Na nekalej činnosti sa mali podieľať aj šéfovia daňových úradov či zamestnanci daňovej centrály. Podľa informácií, ktorými Trend údajne disponuje, o podvodoch vedeli aj samotní smerácki ministri Ján Počiatek a Robert Kaliňák.

    Mŕtvi chrobáci

    Podľa Daniša je ich najväčší problém nie v tom, čo urobili, ale v tom, čo naopak neurobili. Ako navyše upozorňuje Daniš vo svojom komentári na portáli Aktuality.sk, Chovanec a spol. mali za služby úradníkov a funkcionárov strany platiť tri až osem percent podvodne získaných peňazí. Chovanec tvrdí, že podvody mali kryť kúpení daniari, policajti sprostredkovane aj prešovský šéf Smeru Stanislav Kubánek či štátny tajomník ministerstva vnútra Jozef Buček. Nuž a nakoniec, samotný Chovanec ukázal prstom aj na duo ministrov.

    „No, a presne tu je teraz jadro problému. Akonáhle vyšetrovatelia narazili na podozrenia, že za podvodmi boli aj úradníci a lokálni funkcionári strany, Kaliňák, vtedy šéf polície, a Počiatek, vtedy šéf daniarov, mali dve možnosti,“ vysvetľuje Daniš. Tou prvou bolo, že mohli pritlačiť na zriadenie špeciálneho vyšetrovacieho tímu a na rozsiahle vyšetrovanie prípadu zamerané aj na miestnych funkcionárov Smeru a ich poskokov zo štátnej správy.

    Druhou možnosťou bolo, že jednoducho mohli nad kauzou zavrieť oči a zahrať mŕtvych chrobákov s nádejou, že polícia aj prokuratúra vyšetrovanie obmedzia len na Chovanca a podozriví úradníci či miestny šéf Smeru vyviaznu bez problémov. „Kaliňák s Počiatkom urobili to druhé. Teda nič. Chovanca, ktorý ukázal na korupciu úradníkov, stíhajú za podvody. A prešovský šéf Smeru Kubánek si ďalej užíva luxusný majetok. A v marcových voľbách kandiduje za stranu Smer. S plnou dôverou vedenia,“  pripomína Daniš.

    Skutoční ministri? Skôr žoldnieri

    Preto možno podľa neho ministrov podozrievať, že sú pri veľkých kauzách nečinní. Tým však chránia úradníkov aj lokálne figúrky Smeru, ktoré by mohli byť obvinené. No to len v prípade, ak by vznikol špeciálny vyšetrovací tím, podporovaný ministrami. „Možno to bude tým, že ani Kaliňák, ani Počiatek nie sú skutoční ministri. Teda muži v štátnej službe. Obaja sú pôvodne podnikatelia,“ zamýšľa sa Daniš. Podľa neho teda vo vláde pôsobia skôr ako žoldnieri.

    Daniš tiež pripomína, že napríklad po voľbách mal oligarcha Miroslav Výboh údajne získať vplyv v rezorte dopravy a byť aktívny v príprave reštrukturalizácie Doprastavu. „Môžeme predpokladať, že práve toto je (odhliadnuc od kauzy DPH) paušálne poslanie ministrov/podnikateľov ako Kaliňák či Počiatek. Kryť oligarchov v pozadí strany,“ upozornil.

    - Reklama -