Najväčší plat si pýtajú mladí informatici, elektrotechnici či strojári. Očakávania absolventov sa šplhajú k tisíc eurám v hrubom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR – František Iván)

    Vlani ukončilo slovenské vysoké školy približne 43 000 absolventov. Ich priemerný očakávaný plat uvádzaný v životopisoch bol vo výške 957 eur v hrubom. Oproti roku 2015 ide o nárast mzdových požiadaviek o 17 eur. Ukazuje sa preto, že čerství absolventi si uvedomujú svoju zvyšujúcu sa hodnotu na trhu práce. Ak totiž tento nárast porovnáme s medziročným rozdielom medzi obdobím 2015 a 2014, ide o takmer dvojnásobné zvýšenie. V roku 2015 totiž narástol očakávaný plat o deväť eur. Očakávaná hrubá mzda absolventov v roku 2014 v priemere predstavovala 926 eur.

    „Absolventi si uvedomujú, že v súčasnej situácii si môžu pýtať vyšší plat, ako tomu bolo v minulosti. Táto situácia sa ale týka aj ostatných uchádzačov. Počet reakcií na pracovné inzeráty sa neustále znižuje, a to skutočne robí veľký tlak na výšku miezd. Zamestnanci a uchádzači o prácu sú tak momentálne oproti zamestnávateľom vo výhodnejšej vyjednávacej situácii,“ tvrdí výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

    „Najdrahších“ absolventov na trhu práce má Slovenská technická univerzita. Čerství doštudovaní technici očakávajú na výplatnej páske v priemere 1 092 eur v hrubom. Platové očakávania nad tisíc eur majú okrem nich aj absolventi Ekonomickej univerzity v Bratislave.

    Z hľadiska odborov si najviac neváhajú pýtať informatici, elektrotechnici či strojári. Naopak, najnižšie mzdové ohodnotenie očakávajú absolventi filozofie a pedagogiky.

    Údaje portálu tiež ukázali, že nie každý absolvent má záujem pracovať vo vyštudovanom odbore. Napríklad absolventi pedagogiky, prírodných vied, filozofie, spoločenských vied a športu sa najčastejšie uchádzali o prácu administratívneho pracovníka. Opakom sú absolventi informatiky, strojárstva a práva, ktorí si hľadajú prácu najčastejšie vo svojom odbore.

    - Reklama -