Najskorumpovanejšie finančníctvo na svete má Veľká Británia, tvrdí známy spisovateľ, ktorému ide po krku neapolská mafia

    0
    Roberto Saviano, autor bestselleru Gomora, roky skúmal a odhaľoval praktiky talianskeho podsvetia. Na literárnom festivale vo Walese prezradil, aký je jeho názor na korupciu vo svete. „Ak sa vás opýtam, ktorá je tá najskorumpovanejšia krajina na svete, tak mi poviete, že je to Afganistan alebo možno Grécko, Nigéria či juh Talianska, ale ja vám poviem, že je to Veľká Británia,“ zaskočil niektorých prítomných Saviano. 
     
    Tridsaťšesťročného talianskeho novinára a spisovateľa cituje denník The Independent, ktorý pripomína, že Saviano už roky žije pod ustavičnou policajnou ochranou. Je totiž terčom obávanej talianskej Camorry. O tejto neapolskej mafii napísal v roku 2006 knihu a odvtedy je na zozname ľudí nepohodlných talianskemu podsvetiu. 
     
    Svoje tvrdenie o skorumpovanej Británii Saviano konkretizoval a uviedol, že mu nejde o skorumpovaný štát či vládu. „Nie je to byrokracia, nie je to polícia, nie sú to ani politici, ale to, čo je skorumpované, je kapitál. Deväťdesiat percent vlastníkov kapitálu v Londýne má svoje centrály v offshoreových spoločnostiach,“ myslí si Saviano. 
     
    Tvrdenie o skorumpovanom finančnom prostredí oprel taliansky expert o mafiu aj o nedávno zverejnené informácie z aféry Panama Papers. Z dokumentov vyplynulo, že aj britskí boháči využívali pri svojom podnikaní takzvané schránkové spoločnosti v daňových rajoch. K nim patria aj britský ostrov Jersey či Kajmanie ostrovy, ktoré sú tiež súčasťou britského zámorského impéria. 
     
    „Jersey a Kajmanie ostrovy sú vstupné brány ku kriminálnemu kapitálu v Európe a Veľká Británia je krajina, ktorá to umožňuje,“ kritizoval taliansky novinár. Saviano však nie je ani zďaleka jediný, kto kritizuje prístup Londýna k offshoreovým firmám v daňových rajoch. Aj keď na ich zakladaní nie je nič nelegálne, dajú sa cez ne „prepierať“ peniaze z nelegálnej činnosti. Kritici preto vyzývajú Britániu, aby sa prestala podieľať na tejto praxi a zakročila proti daňovým rajom, ktoré podliehajú britskej monarchii. 
     
    Vlani zaradila organizácia Transparency International Britániu na desiate miesto v celosvetovom rebríčku, ktorý udáva mieru korupcie vo verejnom sektore. 
     
    Saviano sa nevyhol ani takej citlivej téme, akou je necelý mesiac pred hlasovaním referendum o prípadnom zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii alebo vystúpení z nej. Podľa neho by bol Londýn v prípade Brexitu oveľa viac vystavený organizovanému zločinu. „Opustiť EÚ by znamenalo dovoliť katarským spoločnostiam, mexickým kartelom a ruskej mafii, aby získali ešte väčšiu moc, a HSBC už navyše zaplatila Spojeným štátom na pokutách viac ako 2 miliardy libier, pretože sa priznala k tomu, že prala peniaze iránskym spoločnostiam,“ dodal Saviano s tým, že na jeho tvrdenia existujú dôkazy. 
     
    - Reklama -