Najdlhšie slúžiaci exprezident má veľmi výhodne prenajatú kanceláriu v historickej budove NR SR. Navštevujú ma tam poslanci aj veľvyslanci, povedal

    0
    Bývalý prezident Ivan Gašparovič (Autor: Juraj Víg)

    Gašparovičovi pritom patrí doživotná renta vo výške poslaneckého platu a neobmedzené používanie auta s ochrankou. Exkluzívny priestor v centre má aj s parkovaním, dopláca pritom účet za užívanie pobočnej telefonickej linky a odvádza daň z nehnuteľnosti.

    Za priestory v historickej budove NR SR platí vrátane energií 212 eur mesačne, teda okolo 2 550 eur ročne. Prvú dvojročnú zmluvu podpísali v roku 2014, na Gašparovičovo požiadanie ju predĺžili do júna 2018. Hovorca Andreja Kisku Roman Krpelan uistil redakciu Plus 7 dní, že všetky náklady sa refundujú Gašparovičovi.

    Kancelária je neverejná a slúži Gašparovičovi na dokončenie práce z parlamentu. „Navštevujú ma poslanci, mal som tu už aj niekoľko veľvyslancov,“ uviedol Gašparovič v januári a dodal, že ho teší aj záujem primátorov. S občanmi sa v kancelárii nestretáva. Prichádza nepravidelne – niektoré týždne vôbec, inokedy trikrát do týždňa či každý deň. Niekedy s manželkou, inokedy bez.

    V januári sa Gašparovič vyjadril, že bývalé hlavy štátu na Slovensku nemajú pozíciu, aby dokázali ďalej poskytovať svoje skúsenosti. Chýba mu pomocník s agendou. „Nič bombastické, taký malý sekretariát, aby mal aspoň jedného človeka,“ priblížil.

    Rudolf Schuster po odchode z prezidentského kresla dlho nemal svoju oficiálnu kanceláriu. Pred dvoma rokmi však zriadili prezidentskú knižnicu vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. Je otvorená každý pracovný deň. Schuster sa v nej stretáva so zahraničnými návštevami aj s priaznivcami. V knižnici sú knihy, ktoré vydal, fotografie z jeho ciest a ďalších asi 1 500 kníh, ktoré mu darovali zahraniční politici.

    Počas prezidentovania sa Schuster stretával s občanmi v košickej prezidentskej kancelárii v budove Miestneho úradu mestskej časti Košice-Staré Mesto vždy vo štvrtok. Počas jeho prezidentovania otvorili aj pobočku prezidentskej kancelárie v Banskej Bystrici.

    - Reklama -