Nahrabať, ale nenápadne? Poslanec prišiel so šokujúcimi odhaleniami o Lajčákovi

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)
    Funkcia šéfa Valného zhromaždenia je v rámci Organizácie spojených národov (OSN) protokolárne najvyššia, ale podľa Beblavého len symbolická, o čom vraj svedčí aj fakt, že ju momentálne zastáva zástupca Fidži. Lajčák bude tomuto orgánu predsedať ako prvý Slovák. Funkcia je rotujúca a každý rok ju zastáva predstaviteľ inej krajiny. 
     
    „Funkcia vyžaduje prítomnosť v New Yorku počas samotného zasadnutia na jeseň tohto roku a potom aj občasné cestovanie. Slovenská republika zaplatí ministrovi Lajčákovi všetky náklady súvisiace s výkonom funkcie vrátane diét. Minister Lajčák bude ďalej ministrom zahraničných vecí a poberať ministerský plat,“ vysvetľuje Beblavý na svojom facebookovom profile. 
     
    Podľa opozičného poslanca sa však Lajčákovi málilo a vraj preto našiel dieru v legislatíve, a tou má byť navyšovanie jednej jedinej položky platových podmienok ústavných činiteľov, ktorá nie je zmrazená. Ide o paušálne náhrady členov vlády určené na pokrytie reprezentačných nákladov a schvaľuje si ich vláda. Dnes sú na úrovni 876 euro mesačne. „Nič okrem hanby však vláde nebráni si ich zvýšiť, povedzme, aj na milión mesačne,“ tvrdí Beblavý. 
     
    „Keďže minister Lajčák veľa hanby nemá, dal si od vlády schváliť, že mu z našich daní tieto náhrady na rok zvýšia o rozdiel medzi platom príslušného slovenského veľvyslanca a platom ministra,“ dodáva poslanec s tým, že spomínaný rozdiel je 7 000 až 8 000 eur mesačne. 
     
    Aby toho nebolo málo, je tu ešte čerešnička na torte a tou je podľa Beblavého, že tento niekoľkotisícový rozdiel sa Lajčákovi nebude na rozdiel od veľvyslancov zdaňovať a nemusí z neho platiť ani odvody. 
     
    „Zarobí najbližších 12 mesiacov oveľa viac ako ktokoľvek v našej štátnej či zahraničnej službe – asi 120 až 140 000 čistého. To je asi troj- až štvornásobok jeho súčasných príjmov a oproti veľvyslancom, od ktorých sa to akože odvodzuje, dostane v čistom skoro dvojnásobok. Takže sú ministri, potom sú veľvyslanci a potom bude… Lajčák,“ konštatuje Beblavý. 
     
    V závere poslancovho statusu z pondelkového večera nechýba slovný útok na šéfa slovenskej diplomacie. „Keby mal minister Lajčák heraldický znak, jeho mottom by bolo: Nahrabať, ale nenápadne,“ uzatvára Beblavý komentár na Facebooku. 
     
    Len pripomeňme, že do New Yorku bude svojho manžela nasledovať aj známa televízna moderátorka Jarmila Hargašová-Lajčáková, ktorá bola tvárou viacerých relácií verejnoprávnej televízie. Naposledy moderovala šport. O miesto však nepríde. Vzala si totiž iba neplatené voľno, aby mohla byť s manželom, ktorý bude najbližší rok šéfovať Valnému zhromaždeniu OSN. 
     
    - Reklama -