Náhoda? Prokurátora Špirka udal podvodník, zapletený do škandálu Panama Papers

    0
    Transparent sa už stal symbolom demonštrácií za odvolanie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra (Autor: Dominika Urbánková)

    Globálny škandál Panama Papers a na druhej strane kauza „nášho človeka“ Ladislava Bašternáka, ktorý hýbe domácou spoločensko-politickou scénou. Medzi dvoma zdanlivo nezávisle sa vyvíjajúcimi kauzami možno existuje spojenie.

    Konkrétne v osobe istého Ľuboša Vargu.

    Ten nášmu štátu spôsobil finančnú škodu približne vo výške 8,6 milióna eur, pričom dohoda o vine a treste bola spísaná s prokurátorom Vasiľom Špirkom.

    Keď podvodník žaluje  prokurátora

    Teda presne tým prokurátorom, ktorý začal vyšetrovať podozrivé prípady korupcie v ministerstve vnútra, pričom asi najkrikľavejším prípadom sú medializované kšefty kontroverzného Bašternáka a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

    Špirko bol políciou obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, čo je podľa opozície len účelovým krokom Kaliňáka a spol.

    Znie preto nanajvýš zaujímavo, že práve Ľuboš Varga spolu so svojím advokátom podal na Špirka trestné oznámenie. Prokurátor údajne vyvíjal na Vargu nátlak.

    Samotný Varga figuruje v spisoch Panama Papers, pričom prepojený je aj s neslávne známou právnickou firmou Mossack Fonseca. Varga riešil svoje obohacovanie cez tzv. karuselové fondy. Aktuálne je vo výkone trestu.

    Šach s vratkami DPH

    Varga žiadal pre svoju firmu nadmerné odpočty DPH, pričom, ako uvádza web Aktuality.sk: „Varga teda napríklad kúpil od slovenského dodávateľa tlačiareň v hodnote 10-tisíc eur a s daňou zaň zaplatil 12-tisíc. Keďže cez hranice ho predal bez tejto dane, dvetisíc eur mohol pýtať od daňového úradu. Vo väčšine prípadov ale v skutočnosti so žiadnym tovarom neobchodoval. V spolupráci so spriaznenými slovenskými dodávateľmi a českými odberateľmi len na papieri vykazoval, že obchoduje.“

    Za mrežami by mal Varga stráviť štyri roky a osem mesiacov.

    - Reklama -