Nad Krajňákovou érou v ÚPN sa sťahujú mračná. Poslanci chcú na neho poslať kontrolu, zvolávajú mimoriadny výbor. Padne?

    0
    Predseda ÚPN Ondrej Krajňák (Autor: Marek Kravjar)

    ParlamentnéListy priniesli rozhovor s historikom Jánom Bobákom, ktorý je ďalší na rade po kolegovi Martinovi Lackovi, ktorého sa vraj chce predseda Správnej rady ÚPN Krajňák zbaviť. Bobák v rozhovore ako príklady problémov spomína štvoro odborových organizácii či rozvrátený kolektív.

    Situáciu v ÚPN sledujú aj politici. ,,Poblémov v ústave je oveľa viac ako len personálneho charakteru. Sú aj ekonomické,” hovorí pre PL poslanec Martin Glváč, člen spomínaného výboru. ,,V tejto súvislosti som zozbieral potrebný počet podpisov poslancov na zvolanie mimoriadneho výboru, ktorý sa tým bude zaoberať. Mal by sa konať v prvej polovici októbra.”
     
     
    Kým Glváč nechcel predvídať ďalší osud Krajňáka, poslanec Anton Hrnko z koaličnej SNS chce dosiahnuť konkrétnu vec. ,,Aby boli všetky náklady, ktoré mal ústav so zbytočnými súdnymi spormi so zamestnacami a podobne, zosobnené pánu Krajňákovi. Alebo peniaze, ktoré použil na stanovy ďalšej odborovej organizácie.” Hrnko, podľa ktorého je situácia v ÚPN ,,prezretá”, chce, aby do ÚPN prišla kontrola z NKÚ.,,Podstatné je, ako sa dodržiava právo, ako sa hospodári. Namiesto toho pán Krajňák zavádza normalizačné spôsoby.”
     
     
    Na priamu otázku, či by mal byť Krajňák odvolaný, alebo či budú národniari iniciovať jeho koniec, Hrnko nechcel odpovedať. ,,Uvidí sa po kontrole.” Podľa kuloárnych informácii PL je osud Ondreja Krajňáka na čele ústavu viac ako neistý.
     
    PL oslovili aj samotného Ondreja Krajňáka, ktorý sa prisľúbil vyjadriť k situácii v ÚPN.
     
    - Reklama -