Nabudúce označte svojich vojakov nášivkami Islamského štátu, odkázali Turci Američanom

    0
    Kurdi na hraniciach Islamského štátu (Autor: Markéta Kutilová)
    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu uviedol, že „je neakceptovateľné, aby americkí vojaci mali na sebe nášivky teroristickej skupiny YPG“. Spojené štáty totiž členov YPG za teroristov nepovažujú, ale podľa tureckej diplomacie je to uplatňovanie dvojitého metra. 
     
    Šéf tureckej diplomacie si v súvislosti s odhalením, že americkí vojaci pôsobia v Sýrii pod označením YPG neodpustil štipľavú poznámku. „Odporúčame, aby si pre pôsobenie v iných častiach Sýrie (americkí vojaci) našili znaky IS alebo Frontu an Nusra alebo skupiny Boko Haram, keď sa vydajú do Afriky,“ dodal. Turecký rezort zahraničných vecí už oznámil, že celú vec bude riešiť s kolegami z USA. 
     
    Amerických vojakov v Sýrii maskovaných ako jednotky YPG odfotografovali reportéri z francúzskej agentúry AFP. Denník the Washington Post dokonca identifikoval aj miesto, kde sa mali vojaci pohybovať. Údajne ide o obec Fatisa približne 50 kilometrov od sýrskeho mesta Rakká, ktoré je baštou militantov z takzvaného Islamského štátu. 
     
    Identifikáciu amerických vojakov uľahčili novinárom z AFP samotní členovia milícií YPG, ktorí mužov v prestrojení označili ako členov amerických špeciálnych jednotiek. Správy potvrdzuje aj výzbroj, ktorú mali vojaci pri sebe. 
     
    - Reklama -