Naberie slovenská justícia nový dych? Tento rok bude kľúčový, hodnotí ministerka Žitňanská

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    V nasledujúcich mesiacoch sa budú uvádzať do praxe štrukturálne zmeny prijaté v roku 2016, vysvetlila Žitňanská v koncoročnom rozhovore pre TASR. Meniť sa budú sudcovské kódexy, návrh má ministerka predstaviť v najbližšom čase. „Celé to predstavuje veľký balík a bude náročné, pripraviť jeho dobrú implementáciu,“ vysvetlila.

    V Banskej Bystrici vzniká celoslovenské pracovisko pre exekučné veci a upomínacie konanie. Jeho spustenie podľa šéfky rezortu postupne uvoľní kapacity na ostatných súdoch. Ministerstvo zrealizuje audit súdov, ktorý má odpovedať na to, ako nastaviť jednotlivé súdne oddelenia, koľko potrebuje justícia sudcov a vyšších súdnych úradníkov. V nadväznosti na to rezort nastaví nový zákon o justičnej službe.

    Súdy čaká zmena organizácie práce, ozrejmila ďalej ministerka. Od jej posledného nastavovania uplynulo 15 rokov. „Zmenila sa skladba súdnych sporov – dnes nerastie obchodno-právna, ale civilno-právna agenda. Čiže to prostredie vyzerá inak, tak potrebujeme nastaviť na to súdny manažment, a to bude strašne veľa roboty, ktorú nebude tak vidno, ako keď prechádzajú politicky zaujímavé zákony v parlamente, ale podľa mňa pre nastavenie justície do budúcnosti to bude kľúčové obdobie,“ mieni Žitňanská.

    Medzi najdôležitejšie zákony, ktoré plánuje ministerstvo spravodlivosti predložiť v tomto roku, budú podľa šéfky rezortu patriť zákony v oblasti zúženia priestoru pre korupciu. „Dali sme si do plánu zmenu právnej úpravy preukazovania pôvodu majetku a právnej úpravy zodpovednosti verejných funkcionárov. To budú zase ťažké veci,“ predznamenala.

    Komplikovanou z pohľadu Žitňanskej bude aj prijímanie novely infozákona. Rezort príde aj s legislatívnym balíkom v trestno-právnej oblasti – s úpravami o ochrane a podpore obetí trestných činov a zaistení a zhabaní majetku v trestnom konaní.

    Žitňanská uviedla, že urobí maximum preto, aby sa prvé výsledky jej reforiem dostavili už v tomto roku. „Bola by som šťastná, keby pozitívne efekty zmien bolo vidno v štatistikách už za rok 2017. Dodalo by to optimizmus všetkým tým, ktorí na nich pracujú,“ uviedla ministerka.

    Realistickejšie je však podľa nej očakávať, že sa výraznejšie prejavia až v roku 2018. „Viete, zmeníte daňový zákon a od prvého januára platia nižšie dane. Bodka. Zmeníte zákon procesný, alebo zákon ktorý sa týka organizácie súdnictva, tak musíte tú právnu úpravu implementovať a reálne na číslach to vidíte s dvoj-, trojročným odstupom,“ uzavrela ministerka Žitňanská.

    - Reklama -