Na útok v Londýne nabádal IS dávno predtým, ako sa stal. Naverbovať chceli mladíka, z ktorého sa vykľul novinár

    0
    Terorizmus v Londýne (Autor: TASR)
    Novinára vydávajúceho sa na internete za mladého islamského radikála mali v júli 2016 kontaktovať militanti z IS s požiadavkou, aby v centre britskej metropoly spáchal útok na London Bridge. Ako zbraň mu odporúčali použiť auto, sekeru alebo „čokoľvek, čo bude fungovať“. 
     
    Spomínanú taktiku útoku autom na rušné miesto plné ľudí použili 3. júna tohto roka traja teroristi. Na London Bridge pozrážali niekoľko ľudí, a keď zastavili, dobodali niekoľko ďalších. Trojica útočníkov stihla zavraždiť osem ľudí, kým ju zastrelila polícia. 
     
    Nabádanie na páchanie teroristických útokov však nie je v praktikách Islamského štátu žiadnou novinkou. Junaid Hussain, narodený v Británii, kontaktoval v lete 2015 na sociálnej sieti muža, ktorý bol v skutočnosti investigatívny novinár. Pozval ho na tajný komunikačný kanál, ktorý je ťažké sledovať, a predstavil ho ďalším radikálom, ktorí zháňali nových členov IS. 
     
    Junaid Hussain, ktorého zabil americký dron v Sýrii, vyzýval na teroristický útok v Londýne a sľuboval tréning vo výrobe bômb. Reportéra BBC vydávajúceho sa za radikála však kontaktoval iný člen teroristickej siete, ktorý mu povedal: „Zabi ich veľa. Najlepšie, ako to môžeš urobiť, je zabiť bežných ľudí,“ radil investigatívnemu novinárovi militant. 
     
    Militanti požadovali aj vraždu policajta, ktorej súčasťou boli aj rady, ako získať zbraň a muníciu. O deväť mesiacov neskôr bol v Paríži zavraždený policajt za okolností podobných tým, ktoré radikáli opísali novinárovi. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -