Na útočníka z lübeckého autobusu vydali zatykač. Podľa susedov je pôvodom Iránec psychický chorý

    0
    Najmenej desať ľudí utrpelo zranenia, keď ich v linkovom autobuse v severonemeckom meste Lübeck pobodal nožom muž iránskeho pôvodu. (Autor: TASR)

    Vyplýva to z informácií internetového vydania denníka Bild, ako aj spravodajstva Severonemeckého rozhlasu (NDR) a tlačovej agentúry DPA.

    Rodák z Iránu (34), ktorý má však nemecké občianstvo a žije v Lübecku, k okolnostiam, ktoré predchádzali útoku kuchynským nožom s 13-centimetrovou čepeľou, zatiaľ mlčal.

    V Nemecku sa viacerí zainteresovaní nechali počuť, že vážnejším dôsledkom incidentu zabránil vodič autobusu smerujúceho do Travemünde Peter Spoth, ktorý si v spätnom zrkadle všimol dym vo vozidle i volanie viacerých cestujúcich o pomoc, preto zastavil a otvoril všetky dvere vozidla. Páchateľ mal následne začať bezhlavo útočiť na cestujúcich nožom. Šofér sa dostal s mužom do fyzického stretu, počas ktorého ho útočník udrel päsťou do tváre. Vodič nakoniec muža premohol aj s pomocou cestujúcich. Zadržaný zanechal v autobuse ruksak, v ktorom sa nachádzala podľa informácií internetového vydania denníka Bild s odvolaním sa na osoby, ktoré ho skúmali, chemikália urýchľujúca požiar, nie však výbušniny.

    O motíve útoku môžu zatiaľ tak prokuratúra, ako aj polícia iba špekulovať. Samotný útočník naďalej odmieta komunikáciu a mlčí.

    Šlezvicko-holštajnský krajinský minister vnútra Hans-Joachim Grote však zdôraznil, že na základe terajších poznatkov vyšetrovateľov možno teroristické pozadie činu jednoznačne vylúčiť.

    Ešte v piatok večer policajti prehľadali dva byty v Lübecku vrátane toho, ktorý slúžil útočníkovi a jeho otcovi. Došlo tam k zaisteniu dvoch počítačov, ale aj ďalších predmetov.

    Podľa susedov je však muž psychický chorý. Sužuje ho stihomam, čo v minulosti pocítilo viacero jeho susedov, ktorých hlasito opakovane okrikoval.

    - Reklama -