Na svete je 65,6 milióna utečencov, predkladá šokujúce čísla úrad OSN

    0
    Sýrski utečenci (Autor: TASR)

    Počet utečencov, žiadateľov o azyl či vnútorných presídlencov je o 300.000 vyšší ako vlani a je rekordným za celé obdobie, odkedy sa vedú takéto štatistiky.

    Ako UNHCR vysvetlil vo svojej správe, 22,5 milióna zo spomínaných 65,6 milióna ľudí našlo útočisko mimo svojej vlasti a má štatút utečenca. Ďalších 40,3 milióna ľudí tvoria osoby presídlené v rámci územia svojej krajiny. Zvyšných 2,8 milióna sú žiadatelia o azyl, ktorí sa za hranicami svojej krajiny snažia získať medzinárodnú ochranu.

    V súvislosti so zverejnením výročnej správy UNHCR jeho komisár Filippo Grandi upozornil, že “za pomerne stabilnými číslami sa skrýva veľmi nestabilná situácia.” Ako príklad uviedol, že vlani sa zhruba sedem miliónov ľudí vrátilo do svojich domovov, ale objavilo sa viac ako desať miliónov utečencov – nových alebo takých, ktorí po predošlom návrate svoj domov opustili opäť.

    Najväčšiu skupinu utečencov – 5,5 milióna – tvoria Sýrčania. Ďalších 6,3 milióna Sýrčanov registruje UNHCR ako vnútorných presídlencov. Správa UNHCR konštatuje, že pokiaľ ide o Sýriu, svoje domovy tam bola nútená opustiť viac ako polovica jej obyvateľstva – približne 650 z 1000 ľudí.

    Na druhom mieste v počte nútených presídlencov je Kolumbia (7,7 milióna), Afganistan (4,7 milióna), Irak (4,2 milióna), Južný Sudán (3,3 milióna), Sudán (2,9 milióna), Konžská demokratická republika (2,9 milióna), Somálsko (2,6 milióna), Nigéria (2,5 milióna), Ukrajina (2,1 milióna) a Jemen (2,1 milióna).

    Počet utečencov a presídlencov označil Grandi za “neprijateľné číslo”, ktoré “vypovedá o nevyhnutnosti väčšej solidarity pri prevencii a urovnaní kríz.” Poukázal aj na to, že polovicu utečencov tvoria deti, pričom v roku 2016 bolo vo svete maloletými osobami podaných 75.000 žiadostí o azyl. Ide o deti, ktoré sa vydali do cudzích krajín bez rodičov alebo sa rozdelili počas cesty.

    Najnovšia správa UNHCR bola vydaná pri príležitosti utorkového Svetového dňa utečencov.

    - Reklama -