Na pomoc migrantom prispeli najviac kostoly

    0
    Ilustračné foto: Slovenská katolícka charita (Autor: SITA)

    Redaktori denníka Postoj sa pokúsili vyčísliť sumu, ktorou v roku 2015 prispeli Slováci na blízkovýchodných kresťanov a utečencov. Treba podotknúť, že katolícka cirkev v spolupráci s niektorými nadáciami a občianskymi združeniami vyhlásila kampaň Výzva k ľudskosti. Občania Slovenska tak za minulý rok vyzbierali dohromady takmer 1 100 000 eur. Do tejto sumy najviac prispeli zbierky v kostoloch, ktorým sa podarilo vyzbierať viac ako 680 000 eur. Ďalších 69 000 eur prispeli ľudia do zbierky katolíckej charity na pomoc utečencom.

    Zbierky v kostoloch tak poskytli na pomoc utečencom väčšie finančné prostriedky ako celý mimovládny sektor dohromady. Humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi vyzbierala 273 000 eur. Organizácia Človek v ohrození získala od jednotlivcov 50 000 eur pre pomoc utečencom na tzv. balkánskej ceste.

    Nefinančná pomoc

    Slováci pomáhali tiež nefinančne. Slovenská katolícka charita v spolupráci so Slovinskou charitou doručili v decembri utečencom na slovinsko-rakúskej hranici viac ako 1 tonu humanitárnej pomoci. Táto charita tiež prispela oblečením, vianočnými darčekmi a hračkami pre utečencov v záchytnom tábore v Humennom. Ťažko vyčísliteľná je pomoc 157 dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do projektov organizácie Magna. Šlo o lekárov, zdravotné sestry a terapeutov, ktorí ošetrili viac než 32-tisíc ľudí na úteku, pričom im poskytli 2500 hygienických balíčkov a 2500 diek.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -