Na podpore KDH mi záleží, ale kultúrno-etické otázky nie sú primárne, tvrdí Mistrík

    0
    Kandidát na prezidenta SR Robert Mistrík (Autor: TASR)

    Mistrík tak reagoval na uznesenie Rady KDH, podľa ktorého kresťanskí demokrati po vyčerpaní iných možností podporia v prezidentských voľbách kandidáta s podporou opozičných strán, ktorý bude mať najväčšiu šancu dostať sa do druhého. Avšak za predpokladu, že s ním dôjde k dohode v kultúrno-etických otázkach. Opozičným kandidátom s najvyššími preferenciami je momentálne práve Mistrík.

    “S Alojzom Hlinom (KDH) sme sa počas kampane nestretli, ale volali sme si. Nemyslím si, že Slovensko v tejto situácii potrebuje primárne riešiť kultúrno-etické otázky. Naša krajina čelí úplne iným problémom, a to určite cítia aj kresťanskí demokrati pri pohľade na naše školstvo, zdravotníctvo a pri uvedomení si, ako u nás zlyháva právny štát,” uviedol pre TASR Mistrík.

    Na druhej strane uznáva, že ľudia majú právo poznať postoje človeka, ktorý kandiduje na najvyšší post v štáte aj na kultúrno-etické otázky. “Niekoľkokrát som ich jasne deklaroval a ako dobrá referencia môže slúžiť môj rozsiahly rozhovor pre konzervatívny denník Postoj, kde som veľmi otvorene hovoril o týchto citlivých témach,” dodal.

    Rada KDH prijala v sobotu (15.12.) uznesenie, ktoré má tri časti. Podľa prvej kresťanskí demokrati nepostavia vlastného prezidentského kandidáta. Podľa druhej preferujú spoločného konzervatívneho kandidáta, ktorého mali vyprofilovať primárky medzi Františkom Mikloškom a predsedníčkou poslaneckého klubu OĽaNO Veronikou Remišovou. Mikloško však takýto postup odmietol s tým, že ide o vzdušný zámok. “Nebudem sa ako nezávislý prezidentský kandidát zúčastňovať ako karta kortešačky medzi politickými stranami,” odkázal.

    Hlina napriek tomu šancu vidí. “Ešte stále tomu nejakú malú dušičku dávam. Verím v politický rozum kandidátov a ich podporovateľov. Ale môžem sa mýliť, v určitých momentoch bude tento variant 'pasé'. A potom je tu tretia možnosť,” povedal na margo podpory opozičného kandidáta s najväčšou šancou prebiť sa do druhého kola. Zároveň si však myslí, že v tom prípade treba povedať, kto preberie zodpovednosť za trieštenie hlasov.

    S vlastnou výzvou k prezidentským voľbám prišlo aj OĽaNO. Apelujú v nej na Mistríka, Mikloška a Zuzanu Čaputovú, aby sa medzi sebou dohodli v prospech jedného a toho Obyčajní podporia. Mistrík tu upozornil, že podmienky OĽaNO nie sú na mieste, keďže Mikloško opakovane potvrdil neochotu podporiť silnejšieho kandidáta.

     

    - Reklama -