Na jedného prisťahovalca, ktorý chce vraždiť, pripadajú stovky tých, ktorí chcú kradnúť. Štatistik a publicista chladne nastoľuje fakty

    Protesty priaznivcov nacionalistickej AfD (Alternatíva pre Nemecko) proti politike Angely Merkelovej (Autor: SITA)
    Nemecko zažilo behom pár dní štyri útoky. Najprv Afganec útočil sekerou vo vlaku, Iránec strieľal v obchode v Mníchove, Sýrčan mačetou zabil tehotnú ženu a teraz sa v Ansbachu ďalší Sýrčan (neúspešný žiadateľ o azyl) odpálil. Takúto situáciu sme doteraz v Európe nezažili, čo k tomu povedať? Máme očakávať ďalšie menšie“ útoky alebo istú vlnu útokov, ktoré budú čím ďalej častejšie?
     
    Všetky podmienky sú pre to splnené, takže asi áno. Dorazili sem dorazili (a ešte stále razia) státisícové zástupy ľudí, medzi ktorými je zaiste dosť extrémistov. Prichádzajú z kultúry, ktorá je na fyzické násilie podstatne navyknutejšia než tá naša. Nepracujú, takže majú veľa času na to, surfovať po internete a sledovať inštruktážne videá náboženských fanatikov z celého sveta. A konečne – väčšina európskych policajných zborov ešte nevie s takouto hrozbou zaobchádzať.
     
    Nedávno som videl štatistiku, podľa ktorej za rok 2015 Francúzi zatkli celkovo 500 ľudí obvinených následne z terorizmu, kým Švédi 3 ľudí. Iba troch! Pritom zo Švédska odišlo do Islamského štátu niekoľko stoviek bojovníkov a časť z nich sa vrátila. Že by tam nevytvorili podhubie? Ale vytvorili, lenže na rozdiel od Francúzov na to Švédi ešte nie sú zvyknutí a ich polícia nevie takých ľudí odhaľovať.
     
    Inak ono nejde len o terorizmus. To je len špička veľkej pyramídy násilia, ktorú tvoria vraždy, znásilnenia, lúpeže, sexuálne obťažovanie. Na jedného páchateľa, ktorý chce vyhadzovať Európanov do vzduchu, pripadajú stovky ďalších, ktorí sa uspokoja s tým, že budú prepadávať ľudí na uliciach a odľahčovať im peňaženky. To sa nedostane do novín po celom kontinente, pretože to nie je také zaujímavé, ale je to presne táto aktivita, ktorá robí z multikultúrne obohateného života každodenné peklo.
     

     
    Vo Švédsku vyrástli za posledné roky tzv. no-go zóny ako huby po daždi. Zdroj: Youtube
     
    Útočníkom v Ansbachu bol Sýrčan, ktorému úrady zamietli pred rokom žiadosť o azyl. Údajne nie je známe, čo predtým v Sýrii robil, či môže ísť o príslušníka ISIS atď. Bolo známe, že mal za sebou v SRN drogové delikty a ďalšie veci. Tragédia mohla byť väčšia, len náhodou ho nevpustili s bombou na hudobný festival, kde boli tisíce ľudí. Možno i pri toľkých skutočnostiach pripustiť, že by išlo o zhodu nešťastných náhod?
     
    Náhodou si niesol batoh plný kovových hoblín a výbušnín, to robíme každý dvakrát týždenne. Nie, nebudeme zo seba robiť hlupákov, to prenecháme politicky korektným novinám. Keď niekto urobí niečo také, ide o terorizmus. Navyše presne podľa blízkovýchodného vzoru. Takí Izraelčania s tým majú skúseností viac než dosť. Všimnite si tú mentalitu páchateľa. Nemecko mu poskytlo bezpečie a ochranu pred vojnou, z ktorej utiekol. Dalo mu navyše jedlo, ubytovanie a možnosť pracovať. Ak sa nemýlim, tak sa učil nejaké remeslo.
     
    Čím sa odvďačil? Pozbieral v dielní, kde sa učil, kúsky ostrého kovu do bomby, aby zabil čo najviac Nemcov. To je niečo, čo nedokážeme pochopiť. Človek s takýmto uvažovaním nemá v Európe čo robiť. Nakoniec môžeme byť ešte radi, že sa pritom zvládol zabiť, teda že ho naša ohľaduplná a ľudská spoločnosť nemusí dlhodobo medicínsky ošetrovať a živiť vo väzení. Mal 27 rokov, ďalších päťdesiat by ľahko mohol žiť na účet štátu.
     

     
    Atentátnik sa zdržiaval v Nemecku aj napriek zamietnutiu azylu. Podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna sa postupovalo v súlade so zákonom, pretože v Sýrii prebieha občianska vojna a utečenca by vrátili, len keby sa dopustil závažného trestného činu. Vo všetkých ostatných prípadoch sú vraj deportácie nežiaduce. Po tomto útoku možno čakať, že porastie tlak obyvateľstva aj niektorých politikov na to, aby sa táto prax zmenila a podmienky sprísnili. Čo povedať k tým jednotlivým spomenutým aspektom? A na čo je vlastne schvaľovanie žiadostí o azyl, keď v prípade zamietnutia môže žiadateľ rovnako zostať a voľne sa pohybovať?
     
    Takto to vyzerá, keď umožníte napr. neziskovkám, aby neustále zasahovali do legislatívy. Nemecký azylový zákon bol kedysi dosť jednoduchý, ale počas 70 rokov existencie spolkovej republiky si doň ľudia, ktorí na azylovom biznise zarábajú, prelobovali toľko výnimiek a opatrení, že deportácie sa stali takmer nemožnými.
     
    Poviem príklad – v marci deportovali z Nemecka troch Afričanov, pre ktorých vypravili separátne lietadlo plné policajtov, pretože išlo o zločincov s bohatým trestným registrom, ktorí by mohli byť nebezpeční pre ostatných cestujúcich. Normálny človek by im proste nasadil zvieraciu kazajku, čím by boli neškodní a dali by sa posadiť na normálnu komerčnú linku do Guiney. Nie, to sa nesmie, to je vraj proti ľudskej dôstojnosti. Takže zvláštne lietadlo plné policajtov a celkovo tá zábavka stála nemeckého daňovníka 125 000 eur. Za troch odsunutých kriminálnikov. To je dôsledok tzv. humánneho systému.
     
    Všimnite si, že naši proimigrační aktivisti sa tiež snažia. Metódou kvapku po kvapke. Nedávno sa prerokúval nový azylový zákon a ombudsmanka Anna Šabatová presadzovala, aby česká polícia uznávala žiadateľom o azyl aj sfalšované pasy. Nad tým rozum zostáva stáť. Našťastie, to nepresadila. Ale ešte ju čaká niekoľko rokov vo funkcii. Určite sa bude snažiť a časom presadí niečo iné.
     

     
    Ukazuje sa, že aj napriek zamietnutiu žiadosti o azyl nebolo známe, čo atentátnik pred príchodom do Nemecka v Sýrii robil. Nevieme, či utiekol pred vojnou alebo bol ešte v Sýrii zverbovaný tzv. Islamským štátom. Už pred pol rokom protiteroristický šéf Europolu varoval, že s utečencami k nám prichádzajú aj teroristi. Podnikali sa v Európe nejaké opatrenia, keď bol tento fakt oficiálne známy? Prečo podľa vás Nemci s týmito rizikami nič dostatočné nerobili?
     
    Nemci, na rozdiel od Britov či Francúzov, nemajú úradné skúsenosti s islamským terorom. Chýbajú im tlmočníci, informátori atď. Nemecko tiež necháva voľnú ruku salafistickým kazateľom nenávisti, ktorých napr. Francúzi deportujú.
     
    Domnievam sa, že jediný dôvod, prečo sa toho v Nemecku zatiaľ nestrhlo viac, je v tom, že tam ešte radikáli nemajú vybudované také zázemie ako vo Francúzsku, teda napr. cestičky pre tajný dovoz zbraní a výbušnín. Ani tie imigrantské štvrte v Nemecku zatiaľ nie sú také beznádejné ako vo Francúzsku, aj keď v tomto smere urobilo Nemecko počas posledného roka veľa, aby Francúzsko dohnalo.
     
    Pripomeňme skutočnosť, o ktorej sa hovorilo už vlani, teda že v Nemecku sa pohybovalo okolo 300-tisíc migrantov, ktorí neboli nikde evidovaní, a nikto poriadne nevedel, kde sú a čo robia. Slovami klasika: kde sa stala chyba? Majú Nemci zle nastavené zákony? Spomínaný bavorský minister vnútra uviedol, že vláda nemôže nasadiť v prípadoch atentátu armádu, odporuje to povojnovej ústave.
     
    Chyba je stále tá istá – absolútne nerealistické videnie sveta. Nemci sú k tomuto, bohužiaľ, náchylní. Majú tendenciu veriť ideálom a ideológiám, ľahko prepadnú pocitu, že musia ísť príkladom svetu a že sú morálne veličinou. Kritické hlasy potom vnímajú ako nepriateľov a tmárov, ktorí v nich len posilňujú odhodlanie presadiť svoju líniu až do trpkého konca. Toto naladenie prevažuje najmä u novinárov a politikov.
     
    Teraz ich čaká dlhá opica, keď si naplno uvedomia, aké závažné problémy si svojím dočasným šialenstvom spôsobili.
     

     
    Nakoľko je možné súhlasiť s tvrdením niektorých analytikov, že za všetky ďalšie útoky bude teraz zodpovedná priamo Angela Merkelová, ktorá všetkým Sýrčanom humanisticky otvorila náruč? Žne teraz kancelárka vlastné ovocie alebo ide o veci, ktorým jednoducho nešlo zabrániť a diali by sa aj tak? Je správne hádzať vinu na niekoho ďalšieho okrem samotného útočníka? Je možné odhadovať, ako všetky tieto udalosti otrasú pozíciou kancelárky Merkelovej? Môže to všetko v ďalších voľbách ustáť?
     
    Samozrejme, že najdôležitejšia politická figúra Nemecka, ba aj celej EÚ (čo nehovorím rád, ale je to tak, Angela Merkelová má na dianie v EÚ rozhodujúci vplyv), sa nemôže tváriť, že s dianím nemá nič spoločné.
     
    Ale ona sa tak tváriť tak či tak bude. Súčasťou merkelovského poňatia politiky je totiž nikdy neuznať svoju chybu.
     
    Výsledky volieb do Bundestagu v budúcom roku budú dosť záležať na tom, ako veľmi krvavé toto leto hrôzy nakoniec bude. Ja osobne veľmi dúfam, že bude Angela Merkelová poslaná do politického dôchodku, ale odhadovať výsledok volieb na rok a pol dopredu, to je nemožné. Rozhodne už stratila dosť voličov natrvalo, stať by sa to teda mohlo.
     

     
    Začínajú sa čoraz častejšie objavovať komentáre, že jedinci páchajúci útoky sú často pod vplyvom vlastných frustrácií prameniacich z prostredia a náboženstva, v ktorom vyrástli. Ocitnú sa v našom svete, ale de facto sú im naše západné životné radosti odopreté, či už ide o alkohol, sexuálny život atď. Vedia títo ľudia žiť v demokracii a svete nášho typu, keď vyrástli v úplne inom systéme, ktorého zásady im boli odmala vštepované?
     
    Problém nie je nedostatok sexu, ale prebytok násilných prvkov v kultúre. Existuje veľa rôznych náboženských skupín, ktoré ľudí obmedzujú v konzumnom živote – napríklad takí zástancovia hnutia Hare Krišna nesmú skoro nič, nielen sex a alkohol, ale ani cibuľu alebo čaj. Kedy sa naposledy niekto z nich vyhodil do vzduchu? Nikdy.
     
    Keď sa ale odmalička učíte, že neveriaci sú nepriatelia Boží a zaslúžia si podmanenie, zotročenie, smrť a peklo, to už je k terorizmu podstatne kratšia cesta. A všimnite si, že sa to vôbec netýka len chudobných ľudí bez perspektívy. Napríklad z britských univerzít odcestovalo do Islamského štátu pomerne dosť študentov z prominentných rodín. Dokonca vrátane študentov medicíny, čo je obzvlášť otrasné.

     

    - Reklama -