Na islamistov platí len sila. Uznávaný americký expert radí inšpirovať sa u Mohameda

    0
    Americký odborník na politický islam Bill Warner (Autor: Jan Rychetský)

    Ste autorom kníh o politickom islame, ktoré boli preložené do pätnástich svetových jazykov. Pritom vám vyčítajú, že nemáte žiadne teologické vzdelanie a pracujete pre židovsko-evanjelické organizácie. Môžete sa k tomu vyjadriť?

    Áno, veľa ľudí mi vyčíta, že som náboženstvo na univerzite neštudoval. Ja im však hovorím, že mojím profesorom je Mohamed a dekanom Alah. Dokážem čítať, kriticky myslieť a písať. Chcete mi povedať, že keď si prečítam biografiu o Mohamedovi, tak jej neporozumiem? Alebo keď si prečítam o jeho životných incidentoch, tak ich nepochopím? To azda nie! To je predsa úplne absurdné. O druhom obvinení musím s ľútosťou povedať, že tie židovsko-evanjelické organizácie mi ešte nezaplatili a šek som od nikoho tiež nevidel. Ak sa stratil niekde v pošte, stále naňho čakám.

    Keby ste však študovali teológiu, mohli by ste texty lepšie vyhodnotiť. Nemyslíte si to?

    Kresťanstvo som študoval, keď som mal šestnásť. Chodil som do triedy, kde sme rozoberali Bibliu. Študoval som budhizmus u významného majstra, hinduizmus, tóru a tak ďalej. Porovnávanie textov sa človek učiť nemusí, na to musí mať výdrž.

    Môžete vysvetliť vašu teóriu o dvoch Koránoch? Jednom náboženskom a miernom z Mekky, druhom politickom a džihádistickom z Mediny. Aký Korán si teda teraz kúpim v obchode?

    Určite kúpite celý, ale nikto vám už nepovie, ktoré súry sú z Mekky a ktoré z Mediny. V mojom Koráne som kapitoly usporiadal za sebou po časovej osi, aby už nikoho neplietli. V bežnom Koráne sú totiž súry usporiadané tak, že to človeka úplne zmätie. Korán má 114 kapitol. Niektoré sú z Mekky, ďalše z Mediny. Ich ideológia sa dosť líši.

    V USA ste označovaný za najväčšieho islamofóba. Nemali ste niekedy problémy s moslimami, nikto na vás nevyhlásil fatvu?

    Keď počúvate, čo hovorím, viete, že hovorím len o činoch Mohameda. Keď o tom premýšľate, ide o jeden fakt za druhým. Nikdy ma žiadny moslim nenapadol. Ľudia, ktorí na mňa útočia, sú apologéti, obhajcovia islamu.

    Ako ste už viackrát vyhlásili, napríklad nenávisť a násilie sú v Koráne určitým spôsobom skryté. Keď ich odkrývate, mohlo by to moslimov dosť štvať alebo nie?

    Osobne sa snažím učiť celý islam. Médiá a univerzity však ukazujú iba jeho prívetivú tvár, takže učia polovičnú pravdu o islame.

    Stále hovoríte o vojne proti islamu, o informačnej či ideologickej vojne. Bude to stačiť?

    Stále sa hovorí, že euroatlantická civilizácia stratila svoju silu, schopnosť sebazáchovy. Lenže v tomto prípade musíme byť veľmi opatrní. Prvým krokom je uvedomiť si, že USA prehrali boj proti islamu všade, kde mohli, lebo nepoznajú ideológiu nepriateľa. Osobne bojujem poznaním, poznám nepriateľa. Moje znalosti chcem odovzdať mojim ľudom. Ako nepriateľ premýšľa, čo asi urobí. To je moja limitovaná funkcia. Už asi nepôjdem do vojny. Mám 75 rokov. Raz som hovoril s mariňákom, ktorý sa práve vrátil z misie. Vyhlásil: „Som bojovník. Je to moja prirodzenosť. Mám rád to, čo robím.“ Pridal sa k americkému námorníctvu, lebo si myslel, že bude hrotom kopije. „Neskôr som si uvedomil, že hrotom kopije sú intelektuáli ako vy,“ dodal s tým, že ľudia potrebujú vedieť, za čo a prečo bojujú. Ten mariňák mal viac rozumu než bársaký politik.

    V Afganistane napríklad opäť vzrastá moc Talibanu…

    Môžem len zopakovať, čo som hovoril. Odmietame študovať a poznať islamské vojnové doktríny. Je tu len jedna cesta, ako môžu moslimovia rešpektovať káfirov. Obrovská vojnová sila. Takže bojovať proti islamským krajinám je jednoduché. Vtrhnúť do krajiny, zničiť všetko, čo sa dá, o ničom nevyjednávať a odísť s posolstvom: nabudúce bude horšie. My bojujeme podivné vojny. Hovoríme, že chceme byť priatelia, pomôcť krajine, priniesť jej demokraciu a deťom vzdelanie. Oni si to ale nevážia, rešpektujú len jedno. Úplnú vojenskú prevahu. Viem, že to znie veľmi drsne, ale keď chce niekto bojovať proti islamským krajinám, takto to bude fungovať. Ale to nie je žiadna moja úchylka, nie som monštrum, len som si prečítal o Mohamedovi.

    Občas hovoríte o finančnom džiháde, ktorý vedie Saudská Arábia exportom wahhábizmu. Nemyslíte si, že USA túto formu džihádu prehliadajú, lebo u vás zvíťazili na plnej čiare túžba po peniazoch, nenažranosť a sebectvo?

    Moja práca má zmysel aj preto, že mnohých vlastne prekvapím tým, že máme nepriateľa, ktorým je politický islam. Niektorí ľudia si to totiž nemyslia. Ja sa im to však budem snažiť opakovať. Aj vo svojej limitovanej funkcii tým môžem veľa dosiahnuť. Pracujem 364 dní ročne a beriem si jeden deň voľna. No dobre, teraz vtipkujem, ale svoju prácu beriem vážne. Snažím sa zachrániť svoju civilizáciu. Vzdelávam ľudí. Moji vnuci a vnučky toho zrejme urobia oveľa viac, ale ja im pripravujem podmienky.

    Americký politický teoretik Samuel Huntington napísal knihu Stret civilizácií. Dochádza k nemu?

    Hovorím o civilizácii dobrých spôsobov, ktorá používa kritické myslenie a má zlaté pravidlá pre dôležité veci. Túto civilizáciu je potrebné brániť. Amerika, Európa a ešte mnoho ďalších národov a štátov sú jej súčasťou. Najhoršou vecou, ktorú by sme mohli urobiť, by bolo znásilniť naše princípy. Naším zlatým pravidlom nie je, že si vezmeme všetko, čo chceme. Kradnúť sa nemá. Keď hovorím o zlatých pravidlách, každý vie, na čo myslím. A táto civilizácia, o ktorej hovorím, začína byť utláčaná a terorizovaná. Naši lídri stratili kritické myslenie. Snažím sa hovoriť o dôvodoch, prečo situáciu zmeniť, prečo je dobré brániť naše zlaté pravidlá, zákony.

    Predstavili ste svoju hypotetickú civilizáciu. Huntington to urobil oveľa zreteľnejšie. A ako vidíme, tak medzi oveľa bližšími civilizáciami, ako sú západná a pravoslávna, tiež zúria boje. Hovorím o Ukrajine. Myslíte si, že aj tento konflikt mohol pred rozťahovačnosťou politického islamu utíchnuť?

    Vždy sa snažím hovoriť o tom, čo poznám. To je politický islam. Nehovorím o vzťahoch s Ruskom, ale o tom, ako je politický islam nebezpečný, a ako nám môže ublížiť. Na stole leží nespočetné množstvo veľkých tém, ale osobne som sa chopil jednej. Ide o politický islam. Neporovnávam náboženstvo, neprednášam o politickej histórii. Som špecialista a pri tom ostanem.

    Naozaj si myslíte, že náboženstvo rozvrstvené do toľkých skupín je schopné vnímať idey politického islamu tak jednotne, ako o tom hovoríte? Existujú suniti, šiíti, drúzovia alebo Turci, Kurdi, Saudovia, Somálčania.

    To je pravda. Prvá vojna islamu ale bola proti tým, ktorí chceli prevziať vedenie. Bola to vojna moslimov proti moslimom. Každopádne to nie je náboženstvo mieru. Keď si to spočítate, tak moslim je vždy oveľa cennejší než akýkoľvek káfir. To je základ džihádu. To praktizuje Islamský štát.

    - Reklama -