Na ceste sú ďalšie 3 milióny migrantov. U nás nezostanú, pôjdu do Európy, varuje Turecko

    0
    Utečenci v juhotureckom meste Gaziantep (Autor: SITA)

    Čerstvá migračná vlna z východného Iránu sa podľa tureckého podpredsedu vlády chystá v najbližšom čase zaplaviť turecké mestá.

    „Podľa našich informácií sa v súčasnosti v Iráne mobilizujú asi 3 milióny migrantov, ktorí sa pripravujú na cestu do Turecka. Bohužiaľ ide prevažne o Afgancov z východných oblastí Iránu,“ uviedol Kaynak v rozhovore pre tureckú verziu CNN.

    Turecký politik ďalej vyjadril obavu z ľahostajnosti Teheránu voči vlne migrantov smerujúcich do Turecka.

    „Naša obava plynie z ľahostajnosti iránskych úradov voči migrantom smerujúcim do Turecka. Ťažko povedať, či tam je zo strany štátu nejaká podpora,“ uviedol pre CNN.

    Kaynak potom povedal, že turecké úrady už začali vyšetrovať jednotlivé prípady dohromady 30 000 migrantov, ktorí sa pokúsili nelegálne prekročiť turecké hranice v minulom roku. Migranti sa podľa vyjadrenia politika snažia dostať do Turecka, ale v krajine zostať nechcú. Turecko slúži pre väčšinu z nich len ako tranzitná krajina.

    „Európa a spolu s ňou aj celý svet by sa nad týmto problémom mali vážne zamyslieť. Tí ľudia, ktorí k nám mieria, v Turecku zostať nechcú, samozrejme, že smerujú na západ,“ dodal Kaynak.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -