Na bulharsko-tureckých hraniciach sa strieľa. Bilancia mŕtvych utečencov je…

    0
    Utečenci zadržaní maďarskou políciou pri pokuse o prekročenie hranice so Srbskom (Autor: SITA)

    “Naša hliadka pohraničnej stráže a polície v oblasti narazila na 50 páchateľov, ktorí ilegálne vstúpili na bulharské územie,” uviedol hlavný tajomník ministerstva vnútra Georgi Kostov pre štátnu rozhlasovú stanicu. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

    Kostov povedal, že prípadní utečenci boli vo veku 20 až 30 rokov a podľa dostupných informácií boli pôvodom Afganci. Všetkých zadržali, nachádzajú sa v dobrom stave. Stredet, v ktorého blízkosti ich zatkli, leží približne 30 kilometrov od bulharsko-tureckej hranice.

    “Pri zatýkaní kládli odpor. Jeden z príslušníkov vypálil varovné výstrely a podľa jeho slov jedného z migrantov zranila odrazená guľka a neskôr zomrel,” vysvetlil Kostov.

    Prvý takýto incident, odkedy pred dvoma rokmi začali do balkánskej krajiny prúdiť utečenci, už vyšetruje prokuratúra.
    Bulharský premiér Bojko Borisov po prijatí informácie o prípade odišiel v noci na dnes zo summitu EÚ o utečencoch v Bruseli a vrátil sa do vlasti.
    Štát na pobreží Čierneho mora je členom Európskej únie, ale nie schengenskej zóny, v ktorej sa cestuje bez hraničných kontrol a pasov. Bulharská vláda vyslala na hranice väčší počet príslušníkov pohraničnej polície, nainštalovala kamery a snímače pohybu a takisto predlžuje svoj bezpečnostný plot, takže bude pokrývať 160 kilometrov hranice s Tureckom.

    Desaťtisíce migrantov utekajúcich pred vojnou a ťažkým životom v Sýrii sa pokúšajú dostať do západnej Európy cez Bulharsko a jej susedov Grécko, Macedónsko a Srbsko.

    Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Boris Češirkov odsúdil použitie sily proti migrantom a vyzval Bulharsko, aby transparentne a dôkladne prípad vyšetrilo.

    - Reklama -