Na americkom ostrove, ktorý je na dostrel od KĽDR, sa v noci spustil poplach

    0
    Štart medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 na neznámom mieste na severozápade v Severnej Kórei (Autor: TASR)

    Varovanie omylom odvysielali miestne rozhlasové stanice KTWG a KSTO dnes približne o 00.25 h miestneho času s tým, že začne platiť od 00.40 h, uviedla stránka Pacific News Center.

    Falošné varovanie však na rozdiel od skutočného neobsahovalo informácie o druhu hrozby a odporúčaniach pre obyvateľstvo. Takéto varovanie sa vydáva v prípade významného ohrozenia civilného obyvateľstva, napríklad ak hrozí alebo prebieha vojenský či teroristický útok.

    “Neautorizovaný test NEBOL spojený s nijakou mimoriadnou situáciou, hrozbou alebo varovaním,” uviedlo vo vyhlásení miestne ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a obranu. Dodalo, že prijalo opatrenia, aby sa takýto omyl nezopakoval.

    Severná Kórea minulý týždeň minulý týždeň oznámila, že “dôkladne skúma” svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Podľa nej ide o reakciu na nedávny test americkej medzikontinentálnej balistickej rakety. Na Guame žije 162.000 Američanov a nachádza sa tam americká letecká základňa. Americký prezident Donald Trump v reakcii pohrozil Pchjongjangu vojenskou odpoveďou, akú komunistický režim ešte nezažil.

    - Reklama -