Na Ukrajine vraj zajali ruského vojaka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Zajatým ruským vojakom je podľa zdrojov BBC Viktor Agejev. Jeho matka a priatelia pre BBC uviedli, že Viktor po absolvovaní povinnej vojenskej služby podpísal v marci 2017 s armádou kontrakt.

    Agejeva, obyvateľa ruského Altajského kraja, narodeného v roku 1995, zajali 24. júna pri dedine Žolobok. Predchádzala tomu ozbrojená zrážka ukrajinských vojakov 93. samostatnej mechanizovanej brigády s prieskumnou hliadkou 4. mechanizovanej brigády 2. armádneho zboru samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), uviedli zdroje BBC.

    Veliteľ ukrajinskej brigády Vladyslav Kločkov povedal, že počas bojov s prieskumnou hliadkou separatistov zahynul jej veliteľ. Ukrajinské médiá ho identifikovali ako ruského dôstojníka Alexandra Ščerbaka. Štyroch bojovníkov LĽR sa podarilo zajať, medzi nimi bol aj Agejev, ktorý mal u seba cestovný pas a vojenské doklady vydané ruskými úradmi.

    Ruské ministerstvo obrany však poprelo informácie BBC o zajatí “ruského vojaka”, informovala agentúra TASS.

    “Viktor Agejev nikdy neslúžil v ruských ozbrojených silách na základe zmluvy. Podľa záznamov ruského ministerstva obrany Agejev absolvoval povinnú vojenskú službu v ruských ozbrojených silách, ktorú ukončil v súlade s predpísaným postupom v máji 2016. Informácia, že Viktor Agejev vstúpil do ruských ozbrojených síl na základe kontraktu, je výmyslom ukrajinských propagandistov,” dodal ruský rezort obrany.

    - Reklama -