Na Ukrajine by malo dôjsť k zásadným zmenám. Američania údajne stratili trpezlivosť s Porošenkom aj Jaceňukom

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: SITA)
    Americký viceprezident Joe Biden si pri svojej návšteve Ukrajiny nebral pred ústa žiadne servítky. Na pôde parlamentu hovoril úplne otvorene, že krajinu „rozožiera korupcia ako rakovina“. Varoval tiež prezidenta Petra Porošenka, že Ukrajina má poslednú šancu niečo s týmto obrovským problémom urobiť, inak Spojené štáty zastavia svoju finančnú pomoc. „Tón Bidenovho príhovoru bol nediplomatický. Ukrajina však potrebuje radikálne reformy. No aj po osemnástich mesiacoch pri moci sa Porošenko stále odmieta postaviť čelom korupcii. Je najvyšší čas, aby tak konečne urobil, v opačnom prípade radšej odstúpil,“ tvrdí bývalý vysoký americký úradník so špecializáciou na krajiny bývalého Sovietskeho zväzu Josh Cohen.
     
    Cohen upozorňuje, že za rok z ukrajinského štátneho rozpočtu v dôsledku korupcie zmizne 12 miliárd dolárov a podľa rebríčka najskorumpovanejších krajín sveta zostavovaného Transparency International patrí Ukrajine 142. priečka zo 174 hodnotených krajín. „Ukrajina je na tom podľa tohto rebríčka dokonca horšie ako Uganda, Nikaragua alebo Nigéria. Obyčajní ľudia sú nútení dávať úplatky vo všetkých oblastiach každodenného života. Keď chcú zaregistrovať vozidlo, dostať svoje dieťa do škôlky alebo potrebujú zdravotnú starostlivosť atď. Za najväčšou korupciou však stojí malá skupina oligarchov, ktorá vo svojich rukách drží 70 % ekonomiky krajiny. Dôsledkom ich konania sa vytvorila spoločenská vrstva, ktorá stojí nad zákonom. Patria sem politici, sudcovia, žalobcovia a, samozrejme, samotní oligarchovia,“ tvrdí Cohen.
     
    Ako Cohen upozorňuje, skorumpovaní ukrajinskí politici sa navyše môžu spoľahnúť na ochranu oficiálnych úradov pred európskymi vyšetrovateľmi. „Po dvoch rokoch vyšetrovania začalo Švajčiarsko proces proti spojencovi premiéra Arsenija Jaceňuka Mykolovu Martiněnkovi. Ten čelí obvineniu, že prijal úplatok vo výške 30 miliónov dolárov, ktorý, mimochodom, prešiel cez istú českú spoločnosť. Napriek opakovaným výzvam na spoluprácu však ukrajinské úrady Martiněnka chránia a odmietajú ho vydať spravodlivosti. To isté sa týka vyšetrovania bývalého ministra ekológie Mykola Zlochovského, ktorého vinia britskí vyšetrovatelia z prijatia úplatku 23 miliónov dolárov. Ukrajinskí sudcovia však nútia Britov, aby Zlochovskému opäť umožnili prístup k jeho účtom a celý prípad uzavreli, kritizuje Cohen.
     
    Podľa Cohena by mal Porošenko v prvom rade okamžite prepustiť súčasného štátneho žalobcu generála Viktora Šokina, ktorý je nielen zo strany Spojených štátov obviňovaný za sabotovanie reforiem. Ukrajinskému prezidentovi tiež odporúča, aby predal svoje miliardové obchodné impérium. Už len preto, že to sľúbil pri nástupe do prezidentského úradu. „Porošenko je jediný z desiatich najbohatších Ukrajincov, ktorým v poslednom roku stúpali zisky. Jeho banka pokračuje v expanzii v čase, keď ostatní prichádzajú o bankové licencie. Jedna z jeho spoločností navyše teraz získala veľkú štátnu zákazku, čo predstavuje jasný konflikt záujmu,“ píše Cohen a dodáva, že Porošenko, samozrejme, musí konečne podniknúť razantné kroky v boji proti korupcii.
     
    Pôvodný článok nájdete TU.
    - Reklama -