Na Slovensku pribudlo ďalších 27 prípadov ochorenia COVID-19

    0
    Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič a generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej polikliniky Martin Smatana (Autor: TASR)

    Medzi najnovšími infikovanými prípadmi je 9 ľudí nad 60 rokov.  

    Najmladším novým nakazeným je trojročné dieťa a najstarším 80-ročná žena.

    Pozitívne testovaní za pondelok sú štyri ženy a dvaja muži z okresu Bratislava, dve ženy z okresu Hlohovec, dve ženy z okresu Nitra, dve ženy z okresu Rožňava a dvaja muži z okresu Trebišov. Ďalej je to jedna žena z okresu Čadca, jedna z okresu Bánovce nad Bebravou, Martin, Michalovce a jedna z okresu Žiar nad Hronom. Ďalej je to jeden muž z okresu Bardejov, Galanta, Nové Zámky, Prievidza, Svidník, Trenčín, Trnava a jeden muž z okresu Žilina.

    Čo  sa týka prijímaných opatrení,  Matovič vyhlásil, že reguláciou v obchodoch, keď včera najmä pred supermarketmi stáli v radoch ľudia,  treba zvládnuť, lebo napomáha spolu s ďalšími opatreniami nižšiemu šíreniu vírusu, napriek tomu, že v rámci oživenia ekonomiky boli tvorené menšie prevádzky. 

    Podľa riaditeľa Inštitútu  zdravotnej politiky Martina Smatanu opatrenia, ktoré boli prijaté na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19, sa javia ako účinné. Ak ich bude Slovensko vedieť dlhšie dodržiavať, mohlo by zaradiť medzi päť krajín, ktoré najlepšie zvládli pandémiu nového koronavírusu.

    Podľa vládneho analytika sa tak môže Slovensko vyhnúť scenárom, aké sa ukázali v Taliansku, Španielsku či v americkom štáte New York. Vrchol epidémie by na Slovensku mohol byť približne v polovici júla. Podľa Smatanu však je potrebné zvýšiť kapacitu nemocníc a prísne dodržiavať opatrenia približne tri až štyri mesiace.

    Pri aktuálnom scenári bude Slovensko potrebovať približne 1000 ventilátorov. Podľa premiéra Igora Matoviča by mala byť vláda schopná zabezpečiť takýto počet. Pripomenul, že k prístrojom je potrebný aj vyškolený personál. Matovič pripustil, že bude potrebných vyškoliť ďalších ľudí, a to minimálne dvojnásobný počet.

     

    - Reklama -