Na Angelu Merkelovú sa to valí zľava aj sprava. Po Trumpovi sa do nej obul ďalší dôležitý líder

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo dosluhujúci americký prezident Barack Obama nešetril na adresu Merkelovej chválou a vysoko oceňoval najmä jej migračnú politiku otvorených dverí, Donald Trump má úplne iný názor. Tento týždeň znovu označil jej rozhodnutie otvoriť hranice utečencom za „katastrofálnu chybu“ a nemecká kancelárka môže očakávať, že vzťahy medzi Nemeckom a Spojenými štátmi rozhodne nebudú také vrelé ako za Obamovej administratívy.

    Od jej migračnej politiky sa už dávno odchýlilo aj pôvodne lojálne Rakúsko, ktorého minister zahraničia Sebastian Kurz skôr momentálne zastáva podobné názory ako maďarský premiér Viktor Orbán. Migračná politika Merkelovej narušila vzťahy aj medzi Nemeckom a Českou republikou. Pri nedávnej návšteve Merkelovej v Česku zopakoval odlišný pohľad českej vlády dokonca aj inak značne umiernený premiér Bohuslav Sobotka.

    Budúci mesiac sa nemecká kancelárka chystá na návštevu Poľska a zrejme ani tam ju nebudú vítať s otvorenou náručou. Ako naznačil v pondelkovom rozhovore pre Rádio Štetín šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński, Merkelová sa asi nedočká označenia za novodobého Gándího či Mandelu ako na pôde belgickej univerzity pri preberaní čestného doktorátu.

    Kaczyński v rozhovore pre poľské médium konštatoval, že Merkelová by mala prijať zodpovednosť za neustále útoky nemeckých médií proti Poľsku. „Považujem za veľmi znepokojujúce, akým spôsobom nemecké mainstreamové médiá, ktoré sú tradične lojálne k nemeckej vláde, kritizujú našu krajinu. Budem musieť pani Merkelovej povedať, že si musí vybrať, aký vzťah chce mať s Poľskom. Nikto nemôže očakávať, že bude útočiť na našu krajinu a zároveň s ňou mať priateľské vzťahy,“ podotkol Kaczyński podľa agentúry AP.

    Hovorca nemeckej kancelárky Steffen Seibert zareagoval vyhlásením, že Nemecko chce zachovať veľmi blízke vzťahy medzi oboma krajinami, ale na udržanie tohto stavu treba hovoriť hlavne „medzi sebou a nie o sebe“. Okrem toho zdôraznil, že „sloboda tlače je dôležitou súčasťou európskych hodnôt a Nemecko si je toho vedomé“. Poľsko sa po prevzatí vlády PiS stalo mnohokrát terčom kritiky zo strany Nemecka aj celej EÚ. Vlani v septembri schválil Európsky parlament rezolúciu, v ktorej obviňuje poľskú vládu z ohrozenia demokracie.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -