NATO možno ešte nikdy nemalo taký zásadný význam ako v súčasnosti, zaznieva z USA

    0
    Vojaci NATO (Autor: www.nato.int)

    “Naša pevná podpora pre NATO je nesporná a jednoznačná,” uviedol Ryan po stretnutí s estónskym premiérom Jürim Ratasom.

    “Jednoznačne sa domnievame, že NATO je nanajvýš dôležitá. Zároveň si myslíme, že Severoatlantická aliancia možno ešte nikdy nemala taký zásadný význam ako v súčasnosti,” uviedol predseda dolnej komory Kongresu.

    Ratas po schôdzke vyhlásil, že “záväzok Spojených štátov k európskej bezpečnosti a NATO má zásadnú dôležitosť”.

    Americký prezident Donald Trump ešte počas prezidentskej kampane nazval NATO “prežitkom”, pričom spojencov z aliancie vrátane Nemecka kritizoval za neplnenie finančných záväzkov. Na minulotýždňovom stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom však v súvislosti s alianciou uviedol, že “naša spoločná bezpečnosť je vždy to najdôležitejšie”.

    V reakcii na anexiu Krymu Ruskom a podporu Moskvy separatistom vo východnej Ukrajine aliancia rozmiestnila v Poľsku a v pobaltských krajinách približne 4000 vojakov. 

    Okrem Poľska vyvolal konflikt na Ukrajine obavy aj v Estónsku, Litve a Lotyšsku, ktoré sa ako jediné postsovietske republiky stali členmi NATO. Pobaltské štáty sú rozlohou aj počtom obyvateľstva malé a izolované od zvyšku EÚ, pričom v nich žijú aj pomerne početné ruské menšiny.

    - Reklama -