My sme v Sýrii uspeli a ani sme nemuseli útočiť vojensky, chválila sa Obamova poradkyňa. Lenže novinári si na to posvietili a zistili…

    0
    Barack Obama (Autor: SITA)

    Vo svetle Trumpovho rozhodnutia prikročiť k vojenskej sile proti Sýrii v reakcii na použitie nervového plynu sarin proti civilnému obyvateľstvu sa novinári z amerického denníka The Washington Post rozhodli overiť pravdivosť vyhlásenia bývalej prezidentskej poradkyne Susan Riceovej týkajúce sa dohody o odstránení chemických zbraní zo Sýrie.

    „Boli sme schopní prísť s riešením, ktoré neobsahovalo použitie vojenskej sily a ktoré viedlo k odstráneniu známych chemických zbraní zo Sýrie takým spôsobom, ako by to vojenská sila nikdy nedocielila. Nikdy sme nemali v úmysle intervenovať v sýrskej občianskej vojne ani sa miešať do konfliktu medzi Asadom a opozíciou. Naším cieľom bolo vyrovnať sa s hrozbou chemických zbraní diplomatickou cestou. Podarilo sa nám dosiahnuť, aby sa sýrska vláda dobrovoľne vzdala svojich chemických zbraní,“ uviedla bezpečnostná poradkyňa bývalého prezidenta Baracka Obamu Susan E. Riceová v rozhovore pre National Public Radio (NPR) v polovici januára tohto roka.

    V januárovom rozhovore pre NPR Susan Riceová priznala, že občianska vojna v Sýrii bola najväčším sklamaním prezidentskej administratívy Baracka Obamu. Odstránenie chemických zbraní z krajiny však označila za jasný úspech. Obama sa nakoniec rozhodol neprikloniť k vojenskému scenáru, ktorý by podľa názoru expertov viedol len k odstráneniu dvoch tretín sýrskeho chemického arzenálu, a rozhodol sa pre diplomatické rokovania, ktoré mali v konečnom dôsledku prispieť k odstráneniu všetkých chemických zbraní z krajiny.

    Takmer rok pred uvedeným vyhlásením Susan Riceovej sa na adresu dohôd so Sýriou vyjadril aj riaditeľ Národnej spravodajskej služby James R. Clapper, ktorý členom amerického Kongresu tvrdil, že Sýria aj naďalej používa chemické zbrane proti vlastnému obyvateľstvu.

    „Máme dôvod sa domnievať, že Sýria nepriznala všetky elementy svojho chemického zbraňového programu. Navzdory vytvoreniu špecializovaného tímu a mnohým mesiacom práce Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá sa usilovala o odhalenie nejasností v chemickom arzenáli priznanom sýrskou vládou, zostáva veľa nezodpovedaných otázok. Navyše sa domnievame, že sýrska vláda aj po podpise dohody z roku 2013 pokračovala v používaní chemických zbraní,“ uviedol Clapper.

    Háčik je podľa novinárov z denníka The Washington Post v tom, že keď Riceová v rozhovore hovorila o „známych“ chemických zbraniach, mala v skutočnosti na mysli zbrane „priznané“ sýrskou vládou. Vo finále išlo o 1 300 ton chemického materiálu, ktorý bol z krajiny odstránený za dozoru OPCW.

    V tom čase prezident Obama vyhlásil: „Dnes sme zaznamenali dôležitý úspech v našom boji proti šíreniu zbraní hromadného ničenia, keď sa nám podarilo odstrániť chemický zbraňový arzenál priznaný sýrskou vládou.“

    John Kerry v roku 2015 kritizoval sýrsku vládu za používanie chlóru v útokoch proti vlastnému obyvateľstvu a OPCW vo svojich správach z roku 2015 a 2016 uviedla, že pri prehliadkach Sýrie objavila stopy sarinu a nervového plynu VX, ktoré dovtedy vláda nepriznala.

    V následnej správe Kerry oznámil prezidentovi Obamovi, že Sýria aj naďalej používa „nepriznané“ chemické zbrane. Táto správa bola zverejnená iba 11 dní pred uvedeným rozhovorom Riceovej pre NPR.

    „Obamova administratíva mala tendenciu svoje úspechy preháňať, čo by mohol vysvetliť fakt, že Obama zožal toľko kritiky za neochotu použiť vojenskú silu v Sýrii aj napriek tomu, že tamojší režim prekročil ním stanovenú ,červenú líniu‘,“ píše denník.

    K svojmu vyhláseniu, že „sýrska vláda sa dobrovoľne vzdala svojho chemického zbraňového arzenálu“, Susan Riceová teda zabudla dodať, že vierohodnosť údajov o skutočnom objeme chemických zbraní priznaných sýrskym režimom bola všeobecne spochybňovaná.

    - Reklama -