Musíme skončiť s politickou korektnosťou, spustil Fico v plamennom prejave. Jeho zahraničným kolegom takmer zabehlo

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Počas svojho prejavu na kongrese Fico kritizoval politickú korektnosť, s ktorou podľa neho treba skoncovať, otvorene kritizoval byrokraciu Európskej únie a nevynechal ani svojich straníckych kolegov z PES. 

    Politická korektnosť Ficovi prekáža najmä preto, lebo podľa neho napomáha extrémizmus. Zatiaľ čo ostatní politici sa ňou riadia, extrémisti sa totiž neobmedzujú politickou korektnosťou a pomenúvajú veci pravým menom, čím zbierajú politické body u občanov. „Nikdy som nechcel podvádzať a klamať, niekedy som jednoducho nepovedal, čo som povedať chcel. Ak chceme byť úspešní, musíme skončiť s politickou korektnosťou,“ vyhlásil.

    Sociálno-demokratickým kolegom zase vyčítal, že viac ako záujmy vo vnútri jednotlivých krajín sú pre nich dôležité práva homosexuálov a moslimov. Jeho rakúsky kolega Andreas Schieder mu ale oponoval, že pre sociálneho demokrata musia byť dôležité viaceré oblasti a to aj vrátane práv homosexuálov a moslimov. PES ako taký dlhodobo podporuje práva LGBTI komunity a Ficove výroky pobúrili najmä LGBTI aktivistov z oragnizácie Rainbow Rose, ktorá patrí pod PES. Čo sa týka práv sexuálnych menšín, slovenskí sociálni demokrati na čele s Ficom sa so svojimi ostatnými európskymi kolegami názorovo dlhodobo rozchádzajú.

    Premiérove výroky pobúrili LGBTI aktivistov do takej miery, že žiadajú od Fica ospravedlnenie celej komunite sexuálnych menšín aj spoločnosti všeobecne. „Po dvoch dňoch diskusií na tému straty práv občanov EÚ vyjadrujeme naše obavy z rastúcich hrozieb, akou je aj nástup populistov a fašistov. Považujeme preto stanovisko Roberta Fica za neakceptovateľné,“ vyhlásili aktivisti. K výrokom slovenského premiéra sa vyjadril aj prezident strany PES Sergej Stanišev. „Nemôžem akceptovať neúctivý postoj k pocitom ostatných, ktoré sme tu počuli včera. Toto nie je dobrý príklad, a toto nie je tolerovateľné a akceptovateľné v našej politickej rodine,“ uviedol.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -