Museli sa zblázniť! Cenzúra najhrubšieho zrna. Sulíkovci a kollárovci sa pustili do Danka

    0
    Richard Sulík s Borisom Kollárom (Autor: SITA)

    Pokyn čítať listy nemá podľa SaS nič spoločné s bezpečnosťou poslancov. “Predseda parlamentu Andrej Danko jednoducho strká nos, kam nemá. Strana SaS to považuje za eštébácke praktiky,” píše sa v stanovisku liberálov. K návrhu na odvolanie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka bude SaS iniciovať zasadnutie Opozičnej rady.

    Poslanecký klub Sme rodina už pritom avizoval, že je návrh na odvolanie Andreja Danka pripravený podporiť.

    “Pokiaľ sa to potvrdí, pridáme sa k odvolávaniu,” povedal pre TASR predseda Sme rodina Boris Kollár. Zdôraznil, že listové tajomstvo je garantované Ústavou SR. Odmieta, aby si zo základného zákona štátu robil niekto trhací kalendár.

    “Nám tu idú kázať o morálke a oni porušujú ústavu, rozkrádajú štát, snažia sa nám zavrieť ústa rokovacím poriadkom a teraz ešte aj porušujú listové tajomstvo,” zdôraznil Kollár. Jeho stranícky kolega Peter Pčolinský potvrdil, že mu v parlamente otvorili poštu. Rozhodnutie o otváraní listov komentoval tým, že sa vo vedení parlamentu museli zblázniť.

    Na otváranie listov poslancom upozornil na dnešnej tlačovej konferencii líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať.

    Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

    Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.

    Šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková reagovala tým, že Kancelária NR SR postupuje pri nakladaní s listovými zásielkami v súlade s odporúčaniami, ktoré jej adresovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR a Úrad na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ). Kritiku, ktorú dnes prezentoval Matovič, odmietla.

    “Kancelária NR SR ostro vystupuje proti vyjadreniam poslanca, ktorý iba účelovo manipuluje s informáciami. Kancelária musí postupovať podľa zákonov a odporúčaní, ktoré dostáva, či už z MV, alebo ÚOÚČ. V novembri 2016 nám bola poslaná smernica z MV SR, ktorá nariaďuje, ako postupovať pri zásielkach. Nerobí sa nič neštandardné. Každá zásielka, ktorá nemá odosielateľa alebo je od fyzickej osoby, môže byť podozrivá, keďže za posledné obdobie sme mali až tri kontaminované zásielky,” vysvetlila Čižmáriková.

    Preto boli podľa jej slov na podateľni vytvorené ďalšie ochranné pomôcky. “Zamestnanci kancelárie, ktorí majú k zásielkam prístup, majú previerky a musia dodržiavať listové tajomstvo,” uistila Čižmáriková.

    - Reklama -