Moslimský radikál s napojením na ISIS brutálne zbil tínedžera. Objímal sa na ulici so svojou priateľkou. Nestalo sa to na Blízkom východe, ale v Londýne

    0

    V apríli tohto roku Coe prechádzal autom po západnom Londýne. Na chodníku sa v tom čase objímal pár 16-ročných tínedžerov. Coe zastavil, dievčinu nazval štetkou a od dvojice chcel vedieť, či sú moslimovia. Podľa bulvárneho denníka The Sun obaja tínedžeri moslimovia boli, agresívneho muža sa však báli, a preto mu klamali. „Ako by sa ti páčilo, keby sa takto objímala tvoja sestra?“ pýtal sa podľa Breitbartu Coe tínedžera a dodal: „Prečo s tebou strácam čas, keď nie si moslim?“

    Coe po týchto slovách mladíka zdrapil za krk a hodil ho na zem, kde ho kopal do hlavy. Podľa svedkov ho kopal až do bezvedomia a tínedžer po jeho útoku krvácal z dvoch rán.

    Mladíkovi sa snažil pomôcť okoloidúci učiteľ Boutho Siwela a do mobilného telefónu si odfotografoval poznávacie značky Coeovho auta. Coe ho však zbadal a začal na Siwelu kričať, aby mu telefón dal. „Cítil som, ako ma niekto zodvihol a hodil na zem,“ vyhlásil pred súdom učiteľ, ktorého pred vážnejším zranením ochránila cyklistická prilba, ktorú mal na hlave. Coe sa mu pokúšal mobilný telefón z rúk vytrhnúť.

    Vraj konal v sebaobrane

    Radikál na súde priznal, že do chlapca „strčil“, tvrdil ale, že konal v sebaobrane. Podľa jeho slov mal pocit, že dievčina sa chlapca od seba snaží odtlačiť a preto jej prišiel na pomoc. Porota ho však po 90-minútovom procese uznala vinným.

    Sudca Michael Gledhill podľa Guardianu Coea opísal ako nebezpečného pre verejnosť a zdôraznil, že čelí vážnemu trestu odňatia slobody. Proces sa však ešte neskončil a odročili ho na 21. septembra.

    Islamský radikál už časť života vo väzení strávil. Jeho trestný register je naozaj dlhý a obsahuje záznamy o jeho násilných útokoch či lúpežiach. S páchaním trestnej činnosti Coe začal už keď mal 16-rokov a radikálnym moslimom sa stal počas svojho osemročného pobytu za mrežami, keď na neho vplýval spoluväzeň Dhiren Barot, odsúdený za prípravu teroristického útoku.

    Má blízko k Islamskému štátu

    Skúsenosti má už aj s náboženským obťažovaním, v roku 2013 dostal pokutu za obťažovanie 18-ročnej dievčiny, ktorú pred školou agresívne karhal, že sa rozpráva s priateľmi. Kričal na ňu, že sa „vydala na ich cestu“ a jej priateľov nazval „neveriacou zberbou“. Dievčine tiež prízvukoval, aby sa pre Alaha zmenila.

    Michael Coe je spájaný aj s britským radikálnym imámom Anjemom Choudarym, ktorý bol len tento mesiac uznaný za vinného z výziev na podporu Islamského štátu. O výške trestu rozhodne súd 6. septembra.

    Choudary patrí už roky k jedným z najznámejších tvárí radikálneho islamu v Británii, kde pôsobil ako vodca radikálnych skupín ako al-Muhádžirún a Islam4UK. Britská vláda obe tieto skupiny zakázala. Choudary si získal pozornosť šokujúcimi výrokmi v médiách, ktoré sa ale vždy pohybovali v rámci zákona. Po tom, ako v roku 2014 prisahal vernosť Islamskému štátu, ho nakrátko zadržali.

    - Reklama -