Moslimskí študenti majú vo Švajčiarsku po chlebe, musia si ctiť učiteľov tak ako všetci ostatní. Inak rodičom hrozia pokuty za tisícky eur

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Výnimku zamietli

    Prípad dvoch moslimských študentov, ktorí pre náboženské dôvody odmietli učiteľke podať ruky, vyvolal vo Švajčiarsku vášnivé verejné debaty. K prípadu sa vyjadrilo množstvo politikov aj islamských organizácií a väčšina konanie moslimských detí imáma odsúdila.

    Študenti a ich rodičia argumentovali tým, že ich náboženské presvedčenie zakazuje akýkoľvek fyzický kontakt opačných pohlaví, ak nie sú príbuzní. Žiadne takéto dôvody však neprešli a švajčiarske úrady rozhodli, že študenti musia učiteľom podávať po vyučovaní ruky a na pohlaví pritom nezáleží.

    V prípade porušenia tohto nariadenia hrozia podľa BBC rodičom žiakov pokuty. Výška je astronomická, až 4 500 eur. Úrady uviedli, že učitelia majú právo požadovať podanie ruky. Vo Švajčiarsku ide o prejav úcty voči pedagógovi a hlboko zakorenenú národnú tradíciu.

    Obaja moslimskí chlapci, ktorých otec je imám a žije s rodinou vo Švajčiarsku, tak musia rovnako ako všetci ostatní podávať ruky svojim učiteľom aj učiteľkám. Celej rodine, ktorá žiadala o výnimku v podávaní rúk, pozastavili úrady v Bazileji žiadosť o udelenie občianstva. 

    Dnes je to podanie ruky, čo bude zajtra?

    Prípad sa stal v mestečku Therwile a minulomesačné rozhodnutie miestnych úradov vyvolalo v okolí vlnu negatívnych ohlasov. Felix Mueri, ktorý vedie parlamentnú komisiu zameranú na vedu, kultúru a vzdelávanie, trval na tom, že „podávanie rúk je súčasťou miestnej kultúry, je to gesto rešpektu a slušnosti“ a dodal: „Dnes je to podanie ruky, čo to bude zajtra?“

    Splnomocnenec ministerstva vzdelávania Christoph Eymann si tiež myslí, že podobné výnimky nie sú riešením. „Nemôžeme tolerovať, že so ženami vo verejných službách sa zaobchádza rozdielne ako s mužmi,“ vyhlásil vo švajčiarskej televízii.

    Christine Akeret, ktorá vedie školský systém v Therwile, vyhlásila, že s rozhodnutím spokojná nie je, ale pri vyhodnocovaní situácie autority, ktoré udeľovali výnimku, inú možnosť nevideli. „Je to ťažké, keď niekto odmieta prijať náš spôsob života,“ povedala. Členovia rady, ktorí rozhodnutie schválili, si myslia, že k problému pristúpili pragmaticky, a sú si vedomí, že toto riešenie nie je trvalé. Negatívne naň totiž zareagovala aj ministerka spravodlivosti, ktorá si podľa vlastných slov integráciu takto nepredstavovala.  

    Korán prejavy neúcty neospravedlňuje

    Podľa BBC mnohé moslimské organizácie v krajine s dvomi tínedžermi od začiatku nesúhlasili. Saida Keller-Messahli z organizácie Fórum pre moderný islam si myslí, že švajčiarska vláda by na podobné extrémne požiadavky od moslimov reagovať nemala. Švajčiarska federácia islamských organizácií zas pripomína, že v Koráne nie je žiadna zmienka, ktorá by ospravedlňovala takéto odmietanie podania ruky ako prejavu úcty.

    Menšia organizácia Islamský koncil Švajčiarska má na to však iný názor. „Po sexuálnych útokoch v Kolíne (na Nový rok) požiadali moslimov, aby sa od žien držali ďalej, a teraz zas chcú, aby sa ich dotýkali,“ povedal hovorca organizácie Quaasim Illi. V osemmiliónovej alpskej krajine žije 350-tisíc moslimov. Väčšina z nich nemá žiaden problém s tým, že je nutné, aby žiaci prejavili pedagógom úctu podaním ruky.  

    Autor: top, lb

    - Reklama -