Moslimovia nie sú tak celkom ľudia, naznačil švédsky politik

    0
    V štvrti Rinkeby, Štokholm (Autor: Vít Hassan)
    Strid na národnej straníckej konferencii vyvolal vlnu kritiky aj medzi ultrapravičiarmi spomedzi Švédskych demokratov. Nakoniec musel zo strany odísť. Snažil sa totiž hodnotiť moslimov podľa toho, akí veľkí islamisti to sú, a použil pri tom stupnicu od 0 do 100. Naznačil dokonca, že moslimovia nie sú tak celkom ľudia. 
     
    „Na jednej strane ste 100-percentní ľudia a osobnosti, všetko, čo je súčasťou tohto konceptu, ale na druhej strane ste 100-percentní mohamedáni,“ povedal Strid o moslimoch v televíznej debate, z ktorej priniesla reportáž švédska verzia portálu the Local
     
    Kolegovia zo strany Švédskych demokratov sa od vyhlásení Martina Strida čo najrýchlejšie dištancovali a stranícky tajomník Richard Jomshof uviedol, že vyjadrenie podnecovalo rasizmus. „Každý má svoju základnú ľudskú hodnotu a tá je pre každého rovnaká. Ak si myslíte, že niekto má menšiu hodnotu na základe istej farby pokožky alebo príslušnosti k nejakej komunite, ktorej je súčasťou, tak to je pre mňa rasizmus,“ povedal Jomshof. 
     
    Strid sa snažil svoje tvrdenie obhájiť tým, že hovoril o členoch Islamského štátu, ktorí sú podľa neho blízko tomu, aby boli „100-percentnými mohamedánmi“, ale dodal, že všetci moslimovia sú vlastne niekde na jeho škále od nuly do sto. 
     
    Vo Švédsku, kde od začiatku migračnej krízy pribudol v prepočte na obyvateľov rekordný počet migrantov, sa takéto antiislamské nálady objavujú čoraz častejšie. Podobne ako Martin Strid sa vyjadril aj istý regionálny politik z mesta Borlänge. „Ak ste exmoslim, tak ste prešli poriadny kus cesty k tomu, aby sa z vás stal človek,“ doplnil regionálny politik Stridove slová na stretnutí strany Švédskych demokratov v Norrköpingu. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -