Moslimovia chcú dobyť Európu, varuje horúci kandidát na pápežský stolec

    0
    Kardinál Christoph Schönborn (Autor: TASR)

    Podľa viedenskej arcidiecézy si kardinál položil otázku a následne konštatoval: Príde islamské dobytie Európy? Mnohí moslimovia chcú, aby prišlo a hovoria, že Európa je na svojom konci.” Kardinál zároveň požiadal Boha, aby sa zmiloval nad Európou a prejavil milosrdenstvo voči svojmu ľudu, ktorý ako povedal, je v nebezpečenstve a čelí hrozbe straty kresťanského dedičstva.” Podľa kardinála, ktorý je zároveň viedenským arcibiskupom, mnohí ľudia už túto stratu pociťujú.

    Teraz už 71-ročný kardinál bol už pri minulej voľbe jeden z najpravdepodobnejších kandidátov na pápežský stolec. Pápežom sa nakoniec nestal preto, že bol v tom čase na pápežstvo ešte údajne príliš mladý. V najbližšej voľbe by však jeho vek už nemal byť prekážkou a je tak možné, že sa stane nástupcom súčasného pápeža Františka I.

    Kardinálovo vyjadrenie zaznelo v čase, keď si mnohí Rakúšania pripomínali 333. výročie historickej bitky o Viedeň, počas ktorej kresťanské vojská porazili stotisícové osmanské moslimské vojsko, ktoré sa pokúšalo dobyť habsburskú metropolu. Bitka je vnímaná ako zlomový bod v boji kresťanskej Európy proti agresívnej expanzii moslimskej Osmanskej ríše.

    Krajne pravicová Rakúska strana slobody pri príležitosti výročia usporiadala aj kontroverzné podujatie, ktoré vyzdvihovalo potrebu ochrany západného sveta pred votrelcami. Akcia sa konala vo viedenskom Palais Ferstl. Otvárací prejav uviedol viedenský vicestarosta Johann Gudenus.

    Vzťahy medzi Rakúskom a Tureckom sú aj v súčasnosti napäté. Po neúspešnom vojenskom prevrate v Turecku vyhlásil rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz, že krajina sa bude snažiť zabrániť krokom, ktoré majú Turecko priblížiť k vstupu do Európskej únie. Rakúsky kancelár Christian Kern tiež povedal: Rokovania o tureckom členstve v Únii sú v súčasnosti už skôr fikcia.” V dôsledku toho Turecko odvolalo svojho veľvyslanca v Rakúsku a obvinilo krajinu z podpory terorizmu a nazvalo ju centrom islamofóbie. Vzťahy týchto dvoch krajín sa následne výrazne zhoršili.

    - Reklama -