Morawiecki: O pravdivý obraz dejín sa musia starať najmä ťažko skúšané národy

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

    Novela zákona zavádza trestnú zodpovednosť za výroky obviňujúce Poliakov za ich údajnú spoluúčasť na nacistických zločinoch.

    Morawiecki v rozhovore s Netanjahuom zdôraznil, že poľský štát bol počas druhej svetovej vojny “napadnutý a okupovaný”.

    “Nemôže byť ani reči o zodpovednosti Poľska za holokaust,” uviedol poľský premiér pre agentúru PAP.

    Poukázal i na fakt, že na rozdiel od krajín západnej Európy okupovaných Nemeckom za druhej svetovej vojny, kde za pomoc Židom hrozila pokuta či väzenie, v obsadenom Poľsku za rovnaký čin hrozil trest smrti nielen danému človeku, ale aj celej jeho rodine. 

    V rozhovore pre PAP poľský premiér zopakoval, že Poľsko je pre dialóg otvorené.

    “Chceme hovoriť a skúmať historickú pravdu,” dodal.

    Spresnil, že premiér Netanjahu navrhol, aby Poľsko a Izrael vytvorili tím odborníkov, ktorí by viedli dialóg o sporných záležitostiach týkajúcich sa dejín.

    Morawiecki zdôraznil, že obzvlášť tak bolestne skúšané národy ako poľský a židovský by sa mali starať o šírenie pravdivého, nie sfalšovaného obrazu dejín. Pripomenul, že vo svete je veľa ľudí ochotných podujať sa na splnenie úloh, pri ktorých sa šľachetnosť mení na zločin.

    Spomenul aj poľsko-izraelské vyhlásenie z roku 2016, v ktorom bol termín “poľské tábory smrti” označený za neprípustný. Uviedol, že práve na toto vyhlásenie nadviazal krok poľského parlamentu, ktorý prijal zákon umožňujúci pokutu alebo trest odňatia slobody až do troch rokov za vedomé šírenie termínu “poľské tábory smrti”.

    Poľský premiér v tejto súvislosti Netanjahuovi pripomenul, že podobné ustanovenie je aj v izraelskom právnom systéme a vzťahuje sa na tých, ktorí popierajú alebo zľahčujú zločiny spáchané proti židovskému národu.

    Netanjahu podľa Morawieckého súhlasil, že termín “poľské tábory smrti” je nespravodlivé a nevhodné.

    - Reklama -