Moldavsko má technokratickú vládu, získala si dôveru poslancov

    0
    Vlajka Moldavska (Autor: Facebook, Flags of the World (FOTW))

    Ako doplnila agentúra AP, Chicov kabinet získal po rokovaní v 101-člennom zákonodarnom zbore väčšinu 60 hlasov. Stalo sa tak dva dni po tom, ako parlament vyslovil nedôveru vláde premiérky Maie Sanduovej.

    Šesť z jedenástich ministrov z nového kabinetu vrátane Chica sú bývalými poradcami moldavského prezidenta Igora Dodona. Ten Chica v stredu nominoval za nového premiéra s tým, že ide o technokrata bez politickej afiliácie.

    Sanduovej vláda, pozostávajúca z proruskej Socialistickej strany Moldavska (PSRM) a proeurópskeho bloku ACUM (Teraz), padla po tom, ako jej vyslovilo nedôveru 63 zo 101 poslancov parlamentu.

    Vzťahy medzi Sanduovej blokom ACUM a PSRM sa v poslednom čase zhoršili v súvislosti s plánom premiérky prevziať kontrolu nad procesom nominácií na post generálneho prokurátora. Tento krok mal kľúčový význam v rámci premiérkiných snáh o zintenzívnenie boja proti korupcii.

    Sanduová sa predsedníčkou moldavskej vlády stala len v júni 2019 po odstúpení svojho predchodcu Pavla Filipa.

    Moldavsko, jedna z najchudobnejších krajín Európy, dlhodobo zápasí s rozšírenou korupciou a politickou nestabilitou. Od 1991, keď Moldavsko získalo nezávislosť po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu, súperia o vplyv v tejto krajine Západ a Rusko.

     

    - Reklama -