Mogheriniová: Na západnom Balkáne vidno pokrok doteraz nepredstaviteľný

    0
    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová (Autor: SITA)

    Spolupráca a integrácia západného Balkánu je témou jedného z dvoch hlavných panelov konferencie. Podľa Mogheriniovej je v týchto krajinách vidieť pokrok, ktorý bol ešte pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľný. “Musíme vyvíjať tlak týmto smerom tak, aby EÚ mohla napr. zlepšiť tamojšie životné podmienky,” odporučila vysoká komisárka, ktorá ocenila i veľa odvedenej práce v boji proti radikalizmu, terorizmu a v riadení migračných tokov.

    Plnú podporu štátom západného Balkánu v ich integračnom procese dnes vyjadrili aj predstavitelia EÚ v rámci bratislavského neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ (Gymnich). Na rokovaní boli aj zástupcovia krajín ako Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko.

    Mogheriniová zároveň vysoko ocenila, ako sa SR chopila predsedníctva v Rade EÚ. “Úloha parlamentov je naozaj kľúčová, preto som vďačná, že som sa mohla zúčastniť tohto stretnutia. Je potrebné, aby sme veci robili vzájomným dopĺňaním, koherentne, pretože to je to, o čom by EÚ mala a musí byť. Ak sa štát o niečo snaží sám, nikdy nedosiahne toľko, ako keď sa o to snaží v spoločenstve, ktoré má rovnaké hodnoty,” dodala.

    - Reklama -