Mocnosti by mali presvedčiť KĽDR, že môže prežiť aj bez nukleárnych zbraní, tvrdí analytik

    0
    Dušan Fischer, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (Autor: EAC)

    „Vzhľadom na to, ako ľahko prešli nedávne sankcie, Amerike by pri útoku pomohol celý svet. Môže prísť k vojne, ale ja verím v to, že sa tak nestane. Je to veľmi ťažko predikovateľná situácia, či príde k vojne môžeme len tipovať a svet sa musí spoliehať na racionalitu oboch aktérov,“ vyhlásil analytik.

    Zároveň zdôraznil, že slovné prestrelky a “silácke vyjadrenia” amerického prezidenta Donalda Trumpa nepomáhajú. „Doteraz bola vo vzťahu KĽDR-USA vždy jedna strana, ktorá bola ako tak predvídateľná. Dnes už to tak nie je,” dodal. 

    Podľa analytika by mali Spojené štáty americké a zvyšné mocnosti P5 (vrátane USA sem patrí Rusko, Čína, Británia a Francúzsko) presvedčiť Kim Čong-una o tom, že jeho režim môže prežiť aj bez nukleárnych zbraní. „A hľadať riešenia. Ako to povedal americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson – nie sme vaši nepriatelia, ale ste pre nás bezpečnostnou výzvou,“ uzavrel Dušan Fischer.

    Austrálsky premiér Malcolm Turnbull dnes avizoval, že Austrália vstúpi do konfliktu, ak Severná Kórea zaútočí na Spojené štáty. USA a Austrália majú totiž podpísanú zmluvu o obrannej spolupráci (ANZUS), podľa ktorej má Austrália prísť USA na pomoc, ak by sa stali terčom útoku.

    KĽDR vo štvrtok (10.8.) vyhlásila, že zvažuje vystrelenie štyroch rakiet stredného doletu do oblasti amerického tichomorského ostrova Guam, kde majú Spojené štáty viacero vojenských základní. Strategické sily KĽDR „vážne skúmajú plán útoku na Guam prostredníctvom súbežného odpálenia štyroch strategických balistických rakiet typu Hwasong-12, aby prerušili komunikačné kanály nepriateľských síl na veľkých vojenských základniach na Guame a vyslali dôrazné varovanie Spojeným štátom,” uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom severokórejskou tlačovou agentúrou KCNA.

    - Reklama -