Množstvo skrytých voličov Kotlebu. Klauzula, ktorá môže všetko pokaziť. Kiska ocenil Klusa a Mičeva, zazneli vážne varovania

    0
    Prezident dnes prijal kandidátov na post predsedu BBSK Martina Klusa (vľavo) a Stanislava Mičeva (celkom vpravo) (Autor: tablet.tv)

    „Prijal som pána Mičeva a Klusa, aby som ocenil ich postoj a rozhodnutie podporiť najsilnejšieho demokratického kandidáta v župných voľbách v Banskej Bystrici,“ vyhlásil Kiska po ich spoločnom stretnutí. Prezident zároveň ocenil postoj vládnych, ale aj ostatných politických strán, ktoré vyjadrili podporu kandidátovi Jánovi Lunterovi.

    „V našej krajine sa šíri zlo v zelených tričkách, ktoré sa schováva za Boha a za národ,“ zdôraznil zároveň prezident. Zlo, ktoré chce podľa Kiskových slov zo Slovenska spraviť xenofóbny nacionalistický štát a chce, aby krajina vystúpila z modernej Európy. Podľa hlavy štátu je tiež dôležité si uvedomiť, že tu nejde o nejakú skupinu mladých výtržníkov, ale dobre organizovanú, profesionálnu politickú silu.

    Prezident tiež vyzval občanov, aby 4. novembra neboli ľahostajní a nedovolili zvíťaziť kotlebovským kandidátom na župana či už v Banskej Bystrici, alebo Nitre.

    Ešte nie je vyhraté, upozorňujú odstúpenci

    Mičev zdôraznil, že hlavným dôvodom, prečo nastala taká situácia, že sa nakoniec radšej rozhodli odstúpiť z boja o BBSK, je nezmyselný zákon o jednokolovej voľbe vo VÚC, ktorý tento rok prijali vládne strany. Upozornil aj na to, že nový zákon obsahuje klauzu, na základe ktorej napriek tomu, že sa kandidáti boja o kreslo župana vzdajú, ich mená naďalej na hlasovacích lístkoch zostávajú. V súvislosti s tým preto podľa Mičeva hrozí riziko pomýlenia voličov a treba si na to dávať pozor.

    Mičev tiež poznamenal, že ani ich odstúpením v prospech Luntera ešte nie je vyhraté, „obaja sme prešli kraj niekoľkokrát a vieme, aká je nálada medzi ľuďmi a uvedomujeme si, že Marian Kotleba má ešte ďalších 30 až 40 % voličov, ktorí sa počas prieskumov nepriznajú,“ vyjadril sa.

    Či sa v BBSK vzdajú kandidatúry aj ostatní kandidáti, priblížil Klus. Podľa jeho slov s nimi hovorili a z týchto rozhovorov je zrejmé, že niektorí tak určite neurobia, lebo vraj podľa vlastných slov nekandidujú, aby sa vzdávali v prospech Luntera. Verí však, že iní, ktorí sa zatiaľ nevzdali, ale ani to kategoricky neodmietli, si to ešte do 4. novembra rozmyslia.

    Mičev s Klusom dúfajú, že ich voliči nakoniec vyjadria svojimi hlasmi podporu Lunterovi. Ak by sa tak naozaj stalo a obe voličské základne by podporili práve Luntera, mohlo by to pre neho znamenať aj 15 % hlasov navyše.

    - Reklama -