Mladík z CDU: Voľby nám ukázali, že treba zmeniť prístup k migrácii

    0
    Angela Merkelová a Martin Schulz (Autor: TASR)

    “Najdôležitejšie je mať väčšinu a to CDU v týchto voľbách dosiahla. Pravdaže, želal som si lepší výsledok, ale zároveň je tu silný mandát pre kancelárku Merkelovú,” povedal pre TASR jeden z členov CDU.

    Po tom, čo sociálni demokrati, ktorí doteraz vládli ako menší koaličný partner s CDU, ohlásili ústup do opozície po najhoršom výsledku po druhej svetovej vojne, volebná matematika ukazuje na čierno-žlto-zelenú koalíciu, takzvanú Jamajku (CDU/CSU-FDP-Zelení). Takéto zoskupenie na celoštátnej úrovni doteraz nikdy nevzniklo.

    “Podľa mňa je možné takto vládnuť – CDU v posledných rokoch otvorila viacero zelených tém. Ja osobne by som si želal čierno-žltú koalíciu, avšak ak koalícia Jamajka zavedie aj niektoré zelené opatrenia, tak si viem predstaviť, že to bude dobrá vláda,”  uviedol člen CDU.

    S poľutovaním sa vyjadril k volebnému výsledku protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD). “Je to škoda, že dosiahli taký dobrý výsledok. Pred voľbami som hovoril, že 10-percentnú hranicu neprekročia. Všetkých politikov AfD nemožno démonizovať, je tam však aj krídlo, ktoré sa ukazuje ako antisemitské a rasistické. Od ich vyjadrení sa strana doteraz jasne nedištancovala. Toto krídlo sa tam naopak etablovalo a zdá sa, že demokrati v tejto strane svoj boj prehrali. Voliči AfD by si mali dávať pozor, že demokratov v strane vytlačili nabok ľudia ako Höcke alebo aj samotný volebný líder Alexander Gauland,” upozornil člen CDU.

    Björn Höcke, šéf frakcie AfD v durínskom krajinskom parlamente, sa pred časom kriticky vyjadril k pomníku holokaustu v Berlíne, ktorý nazval “pomníkom hanby”. Gauland zase povedal, že Nemci by mali byť hrdí na svojich vojakov z oboch svetových vojen.

    Podľa člena CDU by sa migračná kríza vyvinula do dnešných rozmerov, ak by bola vládla čierno-žltá koalícia CDU a liberálov z FDP. “Myslím si, že FDP má veľmi dobrý koncept na boj proti utečeneckej kríze a dúfam, že ho budú môcť presadiť aj vo vláde,” dodal.

    FDP okrem iného presadzuje návrat k dodržiavaniu v súčasnosti platného Dublinského azylového systému, kým sa nezavedie do praxe kľúč na rozdeľovanie migrantov do jednotlivých európskych krajín. Podľa Dublinského systému majú migranti požiadať o azyl v prvom členskom štáte EÚ, do ktorého vstúpia. FDP ďalej požaduje ochranu schengenských hraníc namiesto závislosti od Turecka.

    Ďalší člen CDU, tentoraz jej mládežníckej organizácie, v centrále strany uviedol pre TASR, že výsledky hlasovania treba vnímať aj ako objednávku verejnosti na zmenu kurzu. “Mám na mysli predovšetkým utečeneckú krízu,” zdôraznil. “Doteraz sme sa do nálad verejnosti asi nie celkom trafili. No ak sme napriek tomu dostali od verejnosti poverenie vládnuť, sme to my, čo by sme mali zobrať na seba túto povinnosť zmeny kurzu,” dodal. 

    “Práve preto, že AfD dosiahla vo voľbách takýto dobrý výsledok, Merkelová bude musieť brať do úvahy názor aj týchto ľudí,” pridala sa ďalšia členka mládežníckej organizácie CDU.

    “Zelení budú pravdepodobne predkladať ďalekosiahle požiadavky v prípadnej koalícia Jamajka, avšak ak chcú byť vo vláde, v rámci rokovaní budú musieť pristúpiť na kompromisy. V každom prípade si nemyslím, že koalícia Jamajka bude pokračovať v tom istom kurze ako doterajšia veľká koalícia CDU-SPD,” uzavrel mladík z CDU.

    - Reklama -