Mladí šoféri sú postrachom ciest. Pomôcť by mohol nový zákon

    0
    diaľnica, ilustračné foto (Autor: SITA)

    Portál aktuality.sk uvádza, že neskúsení vodiči spôsobili minulý rok na cestách 2339 nehôd. Ide o skupinu vodičov do piatich rokov od získania vodičského oprávnenia, pričom z celkového počtu nehôd až 51 ľudí zomrelo a 265 bolo ťažko zranených. Podľa grafu, ktoré portál uverejnil, je zrejmé, že najviac nehôd (755) spôsobili vodiči, ktorí majú vodičský preukaz maximálne rok.

    Milan Troška z oddelenia bezpečnosti cestnej premávky ministerstva dopravy upozorňuje, že čerství šoféri sú neskúsení a zbytočne riskujú, pričom preceňujú svoje schopnosti a spôsobujú najviac nehôd nielen na slovenských cestách.

    Podľa Trošku autoškola tak, ako ju poznáme, funguje len v málo krajinách a jedna z nich je aj Slovensko. Pracovník ministerstva dopravy dodal, že väčšina európskych krajín zaviedla doplnkové vzdelávacie programy pre mladých, kde sa maximálne dva roky od získania oprávnenia môžu „dovzdelať“.

    Pomôcť by mohol nový zákon o čerstvých vodičoch

    Podľa Milana Trošku by v riešení veľkej nehodovosti mladých vodičov do piatich rokov od získania oprávnenia mohol pomôcť nový komplexný zákon. V ňom sa chcú inšpirovať Rakúskom, kde riziková skupina šoférov príde po pol roku od získania oprávnenia do tréningového centra, aby si vyskúšali jazdu v rizikových situáciach. Medzi ne sa radí napríklad brzdenie na mokrom alebo suchom povrchu na rôznych typoch ciest.

    „V Rakúsku doplnkovými vzdelávacími programami znížili nehodovosť v skupine mladých vodičov o 36 percent. My sme takýto vysoký pokles ešte ničím nedosiahli, preto chceme niektoré opatrenia prebrať,“ hovorí Troška.

    Opatrenia chcú zakomponovať do zákona, ktorý by riešil doplnkové vzdelávanie vodičov po získaní preukazu. Jediný problém, ktorý by sa mohol vyskytnúť, sú náklady za takéto vzdelávanie. Kým u našich západných susedov stojí kurz približne 200 eur na dva roky, na Slovensku by to mohla byť suma o polovicu menšia. Minister dopravy Árpád Érsek sa na projekt snaží údajne „vyrokovať“ aj európske peniaze.

    - Reklama -