Minuloročný turecký puč stále žije. Za podozrenie na napojenie Gülena zadržali poradcu tureckého premiéra

    0
    Turecký duchovný Fethullah Gülen (Autor: TASR)

    Na žiadosť prokuratúry v Ankare dnes zadržali a vzali do väzby jedného z hlavných Yildirimových poradcov, Birola Erdema, a jeho manželku Gülümser.

    Erdem je jedným z najvyššie postavených štátnych úradníkov zadržaných v rámci vyšetrovania neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku z 15. júla minulého roku.

    Podľa denníka Sabah bol Erdem v rokoch 2011-14 druhým najvyššie postaveným úradníkom na ministerstve spravodlivosti. Teraz je podozrivý z toho, že v tejto funkcii uľahčoval služobný postup ľudí blízkych Fethullahovi Gülenovi.

    Agentúra DPA uviedla, že Erdema si justičné orgány predvolali už vlani, a to ako svedka v rámci vyšetrovania Gülenových sympatizantov.

    Gülen žije dlhodobo v USA. Turecké vedenie žiada jeho vydanie, aby ho mohlo súdiť za zosnovanie vojenského prevratu a za snahy podkopať autoritu tureckej vlády a zosadiť ju. Gülen všetky tieto obvinenia odmieta a vlaňajší pokus o vojenský prevrat odsúdil.

    Od neúspešného vlaňajšieho pokusu o prevrat platí v Turecku výnimočný stav. V krajine zároveň prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády aj súkromného sektora bolo prepustených už vyše 100.000 ľudí; ďalších 47.000 ľudí bolo zatknutých a obvinených z účasti na puči alebo z prepojenia na pučistov.

    - Reklama -