Ministerka spravodlivosti naďalej odmieta Jankovskú v Súdnej rade. Koalícia sa zatiaľ v otázke voľby nového člena nedohodla

    0
    Monika Jankovská (Autor: SITA)

    „Ja sa držím programového vyhlásenia vlády a našej koaličnej dohody. To sú dôvody, prečo na svojom stanovisku trvám,“ zopakovala Žitňanská odmietavý postoj k nominácii Jankovskej, ktorú navrhuje predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD).

    „Moje stanovisko sa opiera o programové vyhlásenie vlády, ktoré hovorí o tom, že budeme presadzovať nesudcov do Súdnej rady. Na tejto pozícii trvám a všetky ďalšie otázky sú zbytočné,“ povedala ministerka. O otázke sa podľa jej slov bude rozprávať s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD), momentálne sa takýto rozhovor nemohol uskutočniť, pretože premiér je na služobnej ceste v Štrasburgu.

    Na otázku, či aj naďalej podmieňuje nomináciu Jankovskej do Súdnej rady svojím zotrvaním vo funkcii, Žitňanská uviedla, že táto téma nikdy nebude na stole, pokiaľ sa dodržiava to, čo bolo dohodnuté v programovom vyhlásení vlády. „Všetky ďalšie otázky sú zbytočné,“ doplnila.

    Voľbu člena Súdnej rady SR, s ktorou má koalícia problém kvôli nominácii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, opäť presunuli. Oznámil to dnes podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd). Poslanci o novom členovi rozhodnú najskôr na najbližšej schôdzi parlamentu. Koalícia sa teda ešte v otázke voľby nedohodla. Bugár povedal, že kým nebude dohoda, nebolo by dobré hlasovať.

    Jankovskú navrhol do voľby člena Súdnej rady poslanec Smeru-SD Madej. Ten nateraz nevidí dôvod svoju nomináciu stiahnuť, a to napriek odmietavému postoju ministerky spravodlivosti Žitňanskej.

    Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej, Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade skončil mandát Alene Šiškovej.

    - Reklama -