Minister školstva povedal, že Slovensko nemá takmer žiadny problém vo vzdelávaní. A takto to schytal

    0
    Minister školstva Peter Plavčan (SNS) (Autor: TASR)

    “Musím povedať, že som bol nesmierne sklamaný z vystúpenia ministra školstva, ktorý povedal, že Slovensko nemá takmer žiadny problém vo vzdelávaní a že je na zamestnávateľoch, aby si sami pripravili potrebnú kvalifikovanú pracovnú silu z tých, ktorí prichádzajú na trh práce zo škôl. To bolo pre mňa nesmiernym sklamaním, pretože škola by mala byť tým základom, kde by sa mal pripraviť človek pre trh práce,” priblížil Holeček.

    Príprava na povolanie podľa Holečkových slov nie je “získanie nejakého papiera”. “Príprava na povolanie je získanie vzťahu k povolaniu. To sa dá získať len v školskom systéme, nie rekvalifikáciou. Rekvalifikáciou je to oveľa drahšie a oveľa menej stabilné. Tento postoj ministra školstva tak vyvolal u mňa nedôveru k celému procesu transformácie vzdelávania,” dodal výkonný viceprezident ZAP SR.

    Plavčan nie je podľa svojich slov úplne presvedčený, že by školy na Slovensku pripravovali ľudí pre úrady práce. Ako uviedol dnes v rámci konferencie AZZZ “pokiaľ ide o vysokoškolsky vzdelaných absolventov, tak rok a pol po skončení vysokej školy sú prakticky všetci zamestnaní, v štatistikách sa eviduje (len) niekoľko sto absolventov. Tak isto je to v prípade, pokiaľ ide o absolventov stredných škôl s maturitou,” spresnil minister školstva.

    Veľkým problémom podľa Plavčana sú ľudia, ktorí nedokončili povinnú školskú dochádzku, respektíve sú na stredných odborných školách (SOŠ) bez maturity. “Práve pre túto kategóriu treba pripraviť nejakú ponuku, s ktorou by uspeli na trhu práce,” doplnil.

    - Reklama -