Minister manipuluje s číslami. Nezamestnanosť neklesla až tak veľmi, ako tvrdí

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: sita)
    Nezamestnanosť v porovnaní s rokom 2012 nepochybne klesla, ale čísla sú „krajšie“ aj vďaka úprave metodiky výpočtu nezamestnanosti a výkladu čísel. Premiér Robert Fico porovnával celkovú nezamestnanosť 14,73 %, ktorú jeho vláda v apríli 2012 zdedila po kabinete Ivety Radičovej, s vlaňajšou decembrovou štatistikou, ktorá evidovanú mieru nezamestnanosti stanovila na 10,63 %.

    Odlišná metodika

    Medzi evidovanou a celkovou nezamestnanosťou, ktoré premiér spojil v jednom argumente, je však podstatný rozdiel. Údaj 14,73 % je miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov, ale 10,63 %, ktoré prezentovala koncom roku 2015 vláda, je miera nezamestnanosti, ktorá je počítaná inou metodikou. „Vždy prezentujú primárne ten nižší údaj,“ uviedol Michal Páleník pre portál Aktuálne.sk. 
     
    Ak by vláda na konci minulého roka počítala s celkovou mierou nezamestnanosti, tak by to vyšlo na 12,4 %. Nižšie čísla sa podarilo údajne získať vďaka takzvaným nedisponibilným uchádzačom o zamestnanie. „Tí sa pri výpočte evidovanej miery nezamestnanosti nezapočítavajú do počtu uchádzačov o zamestnanie,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana pre Aktuálne.sk. Richterova administratíva na ministerstve práce do výpočtu pridala aj aktivačných pracovníkov. Teda ľudí, ktorí robia len dočasné práce, aby dostali dávku v hmotnej núdzi, ale prácu na plný úväzok nemajú.
     
    Dlhodobá nezamestnanosť je problém, ktorý pretrváva. „Napriek poklesu nezamestnanosti treba uviesť, že s dlhodobou nezamestnanosťou má vláda zásadný problém a stále je tento problém väčší, ako bol v roku 2008,“ tvrdí Ďurana. Slovákov, ktorí si nedokážu nájsť prácu dlhšie ako 4 roky, je údajne až o 20-tisíc viac ako v roku 2011. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -