Minister Érsek a nová koaličná trojdohoda už budúci týždeň

    0
    Béla Bugár a Andrej Hrnčiar (Autor: TASR)

    “Vznikla tu situácia, ktorá trochu mení systém, tak bolo potrebné sa rozhodnúť, že zaniká štvorkoalícia a vzniká trojkoalícia. Dostali sme mandát rokovať o trojkoalícii,” povedal Bugár na tlačovej konferencii s tým, že tento týždeň prebehnú rokovania medzi partnermi. Pripraví sa aj návrh novej koaličnej zmluvy, v ktorej už bude chýbať #Sieť. Ak sa všetko podarí vyrokovať, nová koaličná zmluva by mohla byť podľa Bugára odsúhlasená už budúci týždeň.

    Bugár dostal od straníkov dnes aj poverenie rozhodovať o personálnych otázkach. “Informoval som, že na post ministra dopravy budem navrhovať Árpáda Érseka,” uviedol Bugár. Zdôraznil, že o nomináciách musí rozhodnúť ešte republikové predsedníctvo, ktoré má zasadnúť vo štvrtok 25. augusta. Rozhodovať by mohlo už aj o výmenách štátnych tajomníkov.

    Most + #Sieť = #Most?

    Bugár nepovedal, či Most-Híd integruje #Sieť. Podľa neho to nie je otázka dňa. “Pre mňa je dôležité, že pán Brecely sa vyjadril, že zostávajúci poslanci za #Sieť budú podporovať vládnu koalíciu a plnenie programového vyhlásenia vlády,” poznamenal. O možnostiach a spôsobe integrácie bude treba podľa Bugára dlhšie uvažovať.

    Zmeny v koalícii si vyžiadal prestup piatich poslancov #Siete do klubu Mosta-Híd. Most-Híd posilnil na 15 poslancov, #Sieti zostali dvaja. Štvorkoalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa tak zúži na trojkoalíciu, #Sieť by sa mala zlúčiť s niektorou z koaličných strán.

    Minister dopravy Roman Brecely vo funkcii končí. Koaliční lídri po piatkovom (19. 8.) rokovaní vyhlásili, že koalícia má naďalej 81 hlasov v parlamente, rátajú teda aj s Radoslavom Procházkom a Alenou Bašistovou. Aj bez ich hlasov by však koalícia mala v parlamente väčšinu (79). K zlúčeniu Siete s niektorou zo strán a k ďalším rozhodnutiam viac nepovedali. Vyhlásenie bolo bez možnosti klásť otázky.

    - Reklama -