Mimovládne strany prichádzajú s krížikom po funuse, mieni Hrabko o odvolávaní Richtera. Túto hru rozohral Danko a rozohral ju zle, hodnotí zase Chmelár

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

    Najmä po vyhlásení premiéra Roberta Fica (Smer-SD), o ktorom informoval predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, podľa ktorého odvolanie ministra hlasmi SNS bude znamenať pád vlády, obaja analytici očakávajú, že Ján Richter si svoj post napokon udrží. „Je úplne jedno, či sa poslanci SNS zúčastnia alebo nezúčastnia rokovania, či budú hlasovať alebo budú hlasovať nohami, hlasovania sa nezúčastnia. Podstatné je, či na svetelnej tabuli na konci rokovania bude 76 hlasov za odvolanie ministra, alebo nie,“ povedal Hrabko.

    „Ak vychádzame aspoň z minimálnych racionálnych predpokladov, tak to SNS nemá v pláne urobiť. Problém je, že SNS neustále stupňuje požiadavky, vláda je permanentne rozkývaná, a aj koaliční partneri sú už nervózni, či má zmysel takto vládnuť,“ doplnil ho Chmelár.

    Ani jeden z nich nepredpokladá, že hlavným dôvodom zvolania mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať ministra práce bola samotná kauza Čistý deň. Kvôli tejto kauze už totiž opoziční poslanci Jána Richtera raz neúspešne odvolávali. Opozícia podľa nich iniciovala schôdzu preto, aby otestovala, či by SNS tentokrát odvolanie nepodporila, a tým ďalej akcelerovala vládnu krízu.

    „Ale mimovládne strany zaspali správny čas, prichádzajú s krížikom po funuse. Lebo vzťahy vo vládnej koalícii nie sú dobré, ale už sú urovnané. Vidím viac dôvodov preto, prečo by táto vládna koalícia mala pokračovať, ako preto, že by mala padnúť, respektíve minister Richter mal byť v parlamente odvolaný,“ poznamenal Hrabko.

    „Túto hru rozohral Andrej Danko a rozohral ju zle. Ale nemyslím si, že by chcel dať moc do rúk prezidentovi, čo by sa zrejme stalo, ak by SNS pristúpila k odvolaniu Jána Richtera,“ dodal v reakcii na možný scenár pádu vlády.

    Kauza podľa oboch analytikov krátkodobo mierne posilnila podporu Mosta–Híd, keďže Béla Bugár v spore vystupuje ako rozumný mediátor sporu. Z dlhodobého hľadiska však poškodila celú vládnu koalíciu. „Fakt je, že je koniec stability tejto vlády, je koniec dôvery medzi partnermi a dôveryhodnosti vládnej koalície,“ povedal Hrabko.

    „Stabilita sa skončila, otázka predčasných volieb vôbec nebola zažehnaná a bude visieť na touto vládnou koalíciou až do konca,“ reagoval Chmelár.

    - Reklama -