Mimovládky pripomínajú dejepisárom, aby o komunistickej totalite učili pravdivo

    0
    Sympatizant komunistov nesie zástavu s portrétom vodcu Vladimíra Iľjiča Lenina na moskovskom Červenom námestí pred Mauzóleom V. I. Lenina počas demonštrácie k 96. výročiu Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (Autor: TASR)

    Zároveň apelujú na slovenských občanov, “aby sa neprestávali zaujímať o nedávnu minulosť, aby hľadali poučenie v minulosti a starali sa o demokratické hodnoty a inštitúcie”. Vyzývajú tiež učiteľov dejepisu a občianskej náuky, “aby na svojich hodinách venovali pozornosť historickým okolnostiam vzniku a dôsledkom pôsobenia komunistického režimu”.

    Učiteľom na základných a stredných školách ponúkajú podporu v podobe vzdelávacích programov či prednášok, ktoré pomôžu upriamiť pozornosť žiakov na tragické stránky našich dejín a poučenia z nich vyplývajúce. “Chráňme demokraciu a slobodu pred ich nepriateľmi. Poznanie minulosti a státisíce obetí komunistického režimu v našej krajine nás zaväzujú k jasnému postoju – už nikdy viac nijaký 'víťazný február' antidemokratických síl a ich vonkajších ochrancov,” píšu vo svojom stanovisku mimovládky.

    Pripomínajú, že totalitná diktatúra, nastolená vonkajšou silou (ZSSR) za podpory domácich kolaborantov a masívnej propagandy, uvrhla krajinu do masových represií. Poukazujú na vykonštruované súdne procesy, dlhoročné väzenia a popravy. Totalita tiež krajinu uvrhla podľa mimovládok do politickej a náboženskej neslobody, potláčania ľudských práv a zaostávania za demokratickým svetom.

    “Pokus po 20 rokoch od prevzatia moci komunistickou stranou uvoľniť železné zovretie totality bol v auguste 1968 kruto potlačený tou istou veľmocou, ktorá sa podieľala na nastolení diktatúry,” dopĺňajú a spomínajú na početné obete komunistickej totality.

    V skupine mimovládok sú: Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), Centrum pre európsku politiku (CEP), Inštitút pre verejné otázky (IVO), Občianske združenie Nenápadní hrdinovia, Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (RC SFPA), n.o., Kolégium Antona Neuwirtha (KAN) a eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí.

    V nedeľu 25. februára uplynie 70 rokov od komunistického prevratu, ktorý bývalé Československo uvrhol do 40 rokov trvajúcej neslobody a totality. Totalitný komunistický režim v Československu priniesol mnoho obetí na životoch, tisíce uväznených či inak prenasledovaných ľudí, ktorí sa postavili na odpor komunistickému zriadeniu.


     

    - Reklama -