Mimovládka upozorňuje na Kotlebove županské praktiky. Klasický prípad rovných a rovnejších?

    0
    Marian Kotleba (Autor: TASR)

    Slovenská pobočka celosvetovo známej organizácie v boji proti korupcii si posvietila na banskobystrického župana, pričom výpočet podozrivých krokov, prípadne priamo konkrétnych pochybení, je pestrý.

    Piško vyčíta nielen Kotlebovi, ale aj riaditeľovi úradu Banskobystrického kraja Milanovi Uhríkovi, že sedia na dvoch stoličkách. Ako Kotleba, tak Uhrík sú totiž súčasťou 14-člennej skupiny poslancov NR SR, ktorí reprezentujú ĽS NS na celoštátnej úrovni.

    Pritom práve ´dve stoličky´ vyčítali v minulosti kotlebovci bývalému županovi Banskobystrického kraja – smerákovi Vladimírovi Maňkovi. Ten zastával okrem postu župana tiež pozíciu v europarlamente.

    Okrem toho aj zlepšujúca sa životná úroveň ľudí v kraji je podľa autora blogu len mýtus.

    „Faktom je, že výsledky Kotlebovho úradu nie sú zvlášť oslnivé. Banskobystrická župa zostáva podľa nedávno zverejneného rebríčka INEKO krajom s najhorším finančným zdravím, v ktorom dlh na obyvateľa vzrástol v priebehu roku 2015 z 52 na 67 eur. BBSK prišiel pre zamestnávanie načierno aj o vyše 20 miliónov eur z eurofondov, ktoré mohol použiť na opravy ciest II. a III. triedy,” spomína napríklad autor. 

    Žiadni lumeni

    Piško si tiež všíma protežovanie, respektíve dosádzanie ľudí z okruhu ĽS NS. Veľakrát aj na úkor bývalých zamestnancov s vyššou kvalifikáciou, prípadne bez iného zjavného hendikepu.

    Boli to skôr práve noví ľudia od Kotlebu, ktorí sa nejavili ako obzvlášť kompetentní v danej sfére.

    „Najväčšia župná firma na Slovensku – Banskobystrická regionálna správa ciest skončila počas troch rokov pod vedením Kotlebových nominantov dvakrát v červených číslach. Situácia sa zmenila až vlani, keď sa vďaka reorganizácii a prepúšťaniu dostali opäť do zisku. Jasný náskok z čias župana Maňku stratila Banskobystrická župa aj v našom rebríčku transparentnosti samosprávnych krajov, kde zaznamenala najväčší prepad,“ píše sa ďalej v blogu.

    Protekcia funguje

    Ako ďalej autor vymenúva, spomenutá Banskobystrická regionálna správa ciest bola len jednou z mnohých firiem, ktoré sú prepletené s Kotlebovými ľuďmi.

    „Zákazku na tlač propagandistického časopisu Náš kraj za takmer 20-tisíc eur župa zadala firme zo Slovenskej Ľupče, ktorú vlastní rodina Petra Moravčíka. Ten v roku 2012 kandidoval za ĽS NS do parlamentu a vo firme zodpovedá za výrobu a je členom aj jej dozornej rady,” všimol si Piško.

    Na záver svojej rozsiahlej analýzy autor upozorňuje na fakt, že medzi predstaviteľmi opozičnej strany je vcelku málo podnikateľov, na župné zákazky sa tým pádom nemôže ´prisať´ až také množstvo straníkov. Aj preto by sa malo na vládnutie Kotlebu a spol. pozerať oveľa prísnejšou optikou.

    - Reklama -