Militantný americký jastrab. Bola prekročená hranica. Modlím sa, aby tam nastal pokoj. Slovenskí politici reagujú na zásah v Sýrii

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (DDG 71) operujúcej v Stredozemnom mori (Autor: TASR)
    Asi najostrejšie vystúpil proti konaniu USA v Sýrii poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha, známy svojou kritikou podobných intervencií Spojených štátov z minulosti. Na sociálnej sieti sa smerák rozhorčil ešte skôr, ako vyšlo oficiálne stanovisko ministerstva zahraničných vecí. Nechýbali, samozrejme, ostré vyjadrenia na adresu Washingtonu a šéfa Bieleho domu. 
     
    „Ostro odsudzujem americkú agresiu proti Sýrii. USA, podobne ako v 2003 v Iraku, bez mandátu OSN zasiahli proti suverénnej krajine. Môže z toho byť katastrofa nedozerných rozmerov…“ varuje v úvode statusu na svojom facebookovom profile Blaha. 

    Šialenec na poste prezidenta

    Koaličný poslanec nezabudol pripomenúť, že pred krokmi Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta varoval už pri jeho nástupe, a útok v Sýrii podľa Blahu len potvrdzuje jeho slová. „O tomto som hovoril, keď som varoval pred šialencom na poste amerického prezidenta. Ešte chce niekto obhajovať militantného amerického jastraba Trumpa?! Takto to končí, keď vládne extrémna pravica – vojny, krviprilievanie a zlo! STOP FAŠIZMU!“ vyzýva Blaha na sociálnej sieti. 
     
     

    Bez reakcie? 

    Ďalší koaličný poslanec a člen parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko z SNS sa k americkému útoku v Sýrii nechcel nijako bližšie vyjadrovať. 
     
    O niečo zhovorčivejší bol po nočnom odvolávaní ministra Jána Richtera predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Pre Parlamentné listy uviedol, že nemá podrobnejšie informácie o tom, čo sa v noci udialo v Sýrii, aj keď niečo zachytil, ale nechcel to bližšie komentovať. „Nemám informácie na to, aby som sa mohol relevantne vyjadriť,“ povedal Kollár. 

    Je to pochopiteľné

    Na reakciu k udalostiam v Sýrii si našiel v piatok popoludní čas aj podpredseda SaS a poslanec národnej rady Ľubomír Galko. Podľa exministra obrany sa dala takáto reakcia Spojených štátov po použití chemických zbraní v Sýrii očakávať. Galko pre Parlamentné listy povedal, že bola prekročená hranica. „Z tohto hľadiska je ich reakcia pochopiteľná. Samozrejme, že by som bol najradšej, keby sa neudialo ani jedno, ani druhé,“ povedal Galko v odkaze na použitie chemických zbraní. 
     
    Podľa bývalého ministra obrany išlo o odvetný útok za použitie chemických zbraní. Šéf ruského rezortu obrany Igor Konašenkov však povedal, že americký raketový útok sa pripravoval dávnejšie, pretože na takú akciu je potrebný celý rad prípravných operácií. Konašenkov navyše kritizoval neefektívnosť útoku, pretože z 59 rakiet odpálených z amerických krížnikov zasiahlo cieľ podľa ruských záznamov len 23 rakiet. Kde skončili ostatné, nie je jasné. 

    Nikto nie je dosť silný na to, aby vyhral

    Europoslanec Branislav Škripek reagoval tak ako Blaha na Facebooku, kde svoj príspevok spojil s ľútosťou nad nedávnym chemickým útokom. „Nikto tu nie je dosť silný na to, aby vyhral, a nikto nie je dosť slabý na to, aby prehral,“ cituje Škripek veľvyslanca EÚ pre Sýriu, ktorý takto vidí situáciu. 
     
    Škripek z vlastnej skúsenosti píše o tom, že Sýriu videl ako „vojnou zdevastovanú krajinu“, v ktorej „dennodenne trpia ľudia“. Napriek tomu si však myslí, že by si Sýrčania mali vládnuť sami. „Som presvedčený, že títo ľudia sú schopní spravovať svoju krajinu, ak do nej nebude nik zasahovať. Odsudzujem preto akúkoľvek vojenskú operáciu, ktorá slúži záujmom regionálnych alebo svetových mocností,“ píše ďalej. „Modlím sa za Sýriu a za nádej pre obnovený Blízky východ, aby tam nastal pokoj,“ uzatvára svoj status na sociálnej sieti Škripek. 
     
     
     
    - Reklama -